5 načina da ostanemo aktivni kad dođu hladniji dani

Sa hladnijim danima smanjuje se i vreme koje provodimo napolju, više sedimo i često se dešava da zaboravimo da budemo fizički aktivni kao u toku letnjih dana. Da nam se to ne bi desilo, evo nekoliko saveta koje možete da primenite i fizičku aktivnost ne izostavite i u hladnijim jesenjim danima.

Povećajte usputne aktivnosti

Nekada male stvari mogu da naprave veliku razliku. Tako je i sa usputnim aktivnostima – možemo ih zanemariti, a možemo koristiti ovih nekoliko trikova i tako poveći našu ukupnu dnevnu aktivnost.

Dovoljno je, recimo, da smanjimo broj sati koje provedemo sedeći. Ako već radimo takav posao, podesimo alarm da nam zvoni na svakih 45 minuta otkad sednemo kako ne bismo zaboravili da napravimo pauzu.

Ustanite, prošetajte, zalijte biljke, protegnite se. Prijaće vam da razmrdate vrat, da vam prostruji krv. Ukoliko ste pospani ili vam je hladno, uradite 10 čučnjeva da se zagrejete i podignete svoju energiju, a i raspoloženje. Kada krenete da kolegi otkucate mejl ili poruku, zaustavite se i prošetajte i recite mu.

Pauzu na poslu nemojte provoditi sedeći i gledajući u telefon. Izađite napolje, prošetajte, ako ste u prilici gledajte u zelenilo. Ako ste odlučili da se zaista pokrenete ove jeseni, pauzu iskoristite da odete do teretane.

Kad ste kod kuće, iskoristite vreme da se igrate sa decom, ali kao što to rade deca. Imitirajte svaki njihov pokret i sigurna sam da ćete se osećati mnogo bolje. Do prodavnice prošetajte umesto da idete autom, ponesite namirnice u cegerima, ravnomerno rasporedite težinu i slobodno idite uz stepenice peške umesto liftom.

Pročitajte i ovo: Koji je rok da skinete stomak nakon porođaja?

Raspodelite svoje vreme za vežbanje

Manje je više, posebno ako to često sebi ponavljate. Verujem da mnogi od vas nemaju sat vremena dnevno da posvete vežbanju, ali sam sigurna da svako ima 10 minuta.

Odvojte malo vremena ujutru da se razmrdate, razbudite i puni energije uplovite u dan. Umesto šolje kafe, odaberite aktivnost u kojoj uživate. Da li je to ples, vožnja bicikla, rolera, joga ili set vežbica kod kuće, zavisi samo od vaših želja. Možda mislite da tih 10 minuta ništa ne znači ako se dobro ne oznojite, ali, kad budete probali, sigurna sam da ćete već nakon nekoliko dana primetiti razliku.

Tih 10 minuta aktivnosti možete ponoviti bilo kada u toku dana, čak i više puta. Vežite tu aktivnost uz onu koju inače radite rutinski, bez posebnog razmišljanja. Na primer, kada dođete kući i raskomotite se, operete ruke i uradite 10 minuta laganih vežbi. To vam neće biti naporno, ni mrsko, a ne iziskuje dodatno vreme.

Aktivno druženje

Navikli smo da se sa prijateljima viđamo uglavnom u kafeima i restoranima, a sa dolaskom jeseni smo se iz bašte preselili unutra. Hajde da ove jeseni napravimo korak dalje i druženje sa dragim ljudima preselimo na drugo mesto.

Odaberite da prošetate sa drugaricom i ispričate jedna drugoj šta ima novo. Kafu možete popiti u šetnji, a efekat ovoga je dvostruki: bićete aktivne i vi i drugarica.

Povežite se na malo drugačiji način i saznajte nešto novo o svojim prijateljima. Umesto sedenja idite na zajedničku aktivnost kao što je kuglanje, streličarstvo ili bilijar. Razgovarajte sa svojom drugaricom o tome šta bi ona volela da proba i zajedno to uradite. Možda baš i vi zavolite ples ili otkrijete da je slobodno penjanje idealna aktivnost za vas.

Pročitajte i ovo: 9 najčešćih grešaka na putu mršavljenja

Vežbajte kod kuće

Broj izgovora zbog kojih ne možemo da odemo na trening raste sa dolaskom hladnijih dana. Zaboravite oblačenje, pakovanje stvari, presvlačenje, zaboravite na gubljenje vremena za odlazak i teretanu, traženje parkinga i sve ostalo što vam dodatno odvlači vreme. Vežbajte kod kuće, za tako nešto nije vam potrebno ništa posebno od opreme.

Danas se mogu pronaći razni online programi. Bilo da više volite pilates ili mirniju aktivnost ili ste tip za dinamične treninge, uz online trenera možete postići odlične rezultate, mnogo bolje nego da sami idete u fitnes centar. Online programi obično funkcionišu tako da imate pristup grupama podrške koje vam podstiču motivaciju kada je ponestane. Čak i ako imate specifične potrebe ili zdravstvene tegobe, treninzi se mogu prilagoditi vašim potrebama.

Obucite se dobro

Možda niste ljubitelj hladnijeg vremena i radije se krećete autom kada krenu jesenji dani, ali pokušajte da gde god možete prošetate. Osim za fizičku aktivnost, boravak napolju je važan za naš imuni sistem.

Sve što možete obavite pešaka ili idite biciklom. Ukoliko radite od kuće, potrudite se da slobodno vreme sa prijateljima i porodicom provedete napolju. Sakupljajte plodove, grabuljajte lišće ili posadite drvo.

Trčanje je definitivno najbolja aktivnost koju možete raditi napolju. Poboljšava kardiovaskularni sistem, aktivira mišiće celog tela i blagotvorno deluje na naš um. Možda vam neće biti prijatno kada započnete sa trčanjem, svaki početak je težak, ali osećaj nakon trčanja koji budete imali je vredan toga da ga ubacite u plan svojih redovnih aktivnosti.

Planinarenje je sjajna aktivnost koju možete raditi i u društvu i sa porodicom, pa čak i sa najmlađima. Jesen je idealno vreme jer su vrućine iza nas, a opet nije previše hladno da provedete duže vreme napolju. Dobro se obucite, nepromočiva obuća i odeća i malo dobre volje su sve što vam je potrebno da uživate u planinarenju.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Marina je specijalista za korektivne vežbe za trudnice i porodilje, fitnes trener i savetnik za ishranu i suplementaciju. Oblikuje, jača i motiviše ženska tela, duše i srca. Veruje da svako od nas ima moć da bude baš ono što poželi, kroz učenje, lični razvoj i akciju. Njeni klijenti kažu da ima ledja za podršku, rame za plakanje, i mišiće za podizanje. Pokazaće ti da možeš i kada misliš da je to nemoguće. Marina ne voli da kuva, ali odlično to radi. Nasuprot tome, obožava da peva, ali je koči boja očiju