Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Koji je rok da skinete stomak nakon porođaja?

Žene se uglavnom susreću sa procenama okoline da li je u redu nakon toliko vremena nakon porođaja imati stomak, poređenjima ko je i koliko brzo vratio svoju vitku figuru, a često slušamo i netražene savete koji, osim što ih možda ne želimo, mogu biti potkovani neznanjem i loši po nas!

Trudnički stomak većini ljudi ume da izmami osmeh. Sa druge strane, gledaju sa negodovanjem, a neretko i glasno komentarišu u negativnom kontekstu ako smo se nedavno porodili, a stomak je i dalje tu. Kalkuliše se koliko je vremena prošlo od porođaja i određuju nam se rokovi u okviru kojih bi trebalo da vratimo svoju figuru iz perioda pre trudnoće. Prećutni pritisak je uvek prisutan i nimalo nam ne olakšava prolazak kroz ovaj proces.

Često tuđe reči usvojimo kao svoje i prekorevamo same sebe. Vreme je da to prestane! Hajde da pričamo o činjenicama i promenama koje nam se dešavaju u toku trudnoće i nakon nje.

Ne kalkulišite

Pre svega, zaboravite na TREBA DA. To što je zaovina komšinica nakon blizanačke trudnoće liniju vratila za 3 nedelje, ne znači da svako to mora i može.

Svačije telo je različito i svaka trudnoća je drugačija, i u tom smislu povratak izgleda našeg tela u stanje pre trudnoće može biti lakše ili teže ostvariv. Postoji čitav niz faktora koji utiču na to, a najveći su: način porođaja, kretne navike, obrasci disanja, procenat telesnih masti, godine i genetika.

Dajte telu vremena

Kao što znamo da trudnoća traje 9 meseci u toku kojih se naše telo postepeno širi, upamtimo da se isto tako neće ni vratiti na staro preko noći. Na porođaju se težina smanjuje za težinu bebe, plodove vode, krvi. Sa druge strane, u narednih nekoliko nedelja materica se skuplja, gubimo još krvi, hormoni se menjaju i možemo osetiti pojačano lučenje znoja i izbacivanje tečnosti i na taj način smanjiti telesnu masu i obim struka.

Pročitajte i ovo: Mršavljenje ili gubitak tečnosti

Dojenje pomaže

Ako se pitate kako skinuti stomak nakon porođaja, a dojite, onda ste sjajno započeli postpartalni gubitak kilograma. Potpuno je neverovatno kako žensko telo funkcioniše, a jedna od činjenica koje govore u prilog tome jeste da dojenje zapravo pomaže u smanjivanju materice.

U toku dojenja, hormon oksitocin se oslobađa iz vašeg mozga i dovodi do smanjenja materice nakon porođaja. Ove kontrakcije osećamo slično kao grčeve u toku menstrualnog ciklusa. Ume da bude neprijatno, a kako vreme bude prolazilo, bol će se smanjivati.

Osim skupljanja materice, u toku dojenja naše telo troši više kalorija. Kada pričamo o prvim mesecima, dok je beba isključivo dojena, računa se da prosečna žena potroši 400-500 kcal više zahvaljujući proizvodnji mleka. Smanjeni unos kalorija uticaće na to da se telo postepeno uvede u režim gde se topi višak masti.

Ako ste u prilici, krenite sa vežbama oporavka

Kada vam vaš lekar da odobrenje za vežbanje, na pregledu 6 nedelja nakon porođaja ili kasnije, vreme je da počnete sa osnovnim vežbama. Ukoliko već imate mogućnosti da radite postpartalne vežbe za trbušne mišiće, ne gubite vreme. Višestruko će vam biti od koristi, kako za jačanje dubokih stomačnih mišića i život bez bolova, tako i za bolje raspoloženje, ali i za razbijanje monotonije i fokusiranje misli na sebe, za promenu.

Dijastaza stomaka je uobičajeno stanje u trudnoći i nakon porođaja. Javlja se kada se rectus abdominis mišići odvoje u toku trudnoće od istezanja. Odvajanje može učiniti da stomak osobe deluje kao da ispada u stojećem položaju ili se izboči pri naporima.

Pročitajte i ovo: 8 činjenica o dijastazi

Dobra vest je da naše telo teži da se vrati u pređašnje stanje, a mi smo tu da se pobrinemo da ga na tom putu ne ometamo. Preteran napor stomačnih mišića i delovanje velike sile na središnju liniju stomaka mogu za posledicu imati da se dijastaza zadrži duže vremena ili da se čak i poveća. To se može desiti usled poremećene posture, loših kretnih navika ili nepravilnog disanja, a može i da bude posledica previše intenzivnih vežbi poput trbušnog pregiba ili upora.

Za jačanje stomaka i rešavanje problema patološke dijastaze nikad nije kasno, pa ako ste već propustili da se tome posvetite do sada, dobra vest je da nikada neće biti bolji trenutak od ovog da krenete sa vežbama. Ne posmatrajte ovu temu kao svoj kratkoročni cilj, već radite na tome da obezbedite sebi dobru bazu koja će vas lepo služiti godinama.

Mislite na ishranu

Zdrava ishrana izuzetno je važna za svaku novu mamu, bilo da dojite ili ne. Potrebna vam je energija da se brinete o vašoj bebi, a cela svrha ishrane je u dobijanju energije.

Sama po sebi, kalorija zapravo znači energija.

Važno je da jedete hranu bogatu proteinima, vitaminima i kalcijumom kako biste svojoj bebi, ako dojite, pomogli da dobije hranljive sastojke iz hrane koju jedete i kako biste i sami sa što više energije i manje oscilacija u raspoloženju prošli kroz ovaj poseban period. Gledajte da birate hranu tako da unesete u sebe sve potrebne nutrijente, a ne samo jednolične kalorije.

Birajte obroke sa mnogo voća i povrća i ne zaboravite da izbegavate nezdravu hranu što je više moguće. Pijte veće količine vode i izbegavajte konzumiranje slatkih pića.

Uvođenje jednostavnih promena u ishranu, koje nisu previše restriktivne, ali koje su održive za majke novorođenčadi, pomoći će vam da vidite kako vaga pokazuje manji broj iz meseca u mesec.

Ne postavljajte sebi stroge ciljeve, naučite da osluškujete svoje telo i nikako ne upoređujte svoj izgled sa drugima, već gledajte da svoje limite povećavate svakog dana.

Naslovna fotografija: pexels.com

Marina je specijalista za korektivne vežbe za trudnice i porodilje, fitnes trener i savetnik za ishranu i suplementaciju. Oblikuje, jača i motiviše ženska tela, duše i srca. Veruje da svako od nas ima moć da bude baš ono što poželi, kroz učenje, lični razvoj i akciju. Njeni klijenti kažu da ima ledja za podršku, rame za plakanje, i mišiće za podizanje. Pokazaće ti da možeš i kada misliš da je to nemoguće. Marina ne voli da kuva, ali odlično to radi. Nasuprot tome, obožava da peva, ali je koči boja očiju 🙂 

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.