Razmišljanja žena koje žale što su postale majke

Žaljenje zbog roditeljstva je više nego osetljiva tema, to je tabu, koji se oprezno istražuje u poslednjih nekoliko godina. Roditeljstvo se veliča kao najvažnije životno postignuće, a materinstvo se posebno podiže na pijedestal i ne zna se šta je manje prihvatljivo – ne želeti decu uopšte, ili ih imati i izražavati žaljenje zbog majčinstva. Činjenica je da mnogi ulaze u roditeljstvo sa prevelikim očekivanjima, potpuno nespremni na tu iscrpljujuću ulogu, koja se nikada ne okončava, kao što je i činjenica da mnoga deca postanu nesrećne i problematične osobe, među kojima neke ponekad govore da bi bilo bolje da se nisu ni rodile. Činjenica je i da roditelji koji su srećni zbog svog roditeljstva i ponosni na svoju decu, sve češće govore o težini i izazovima roditeljstva i ne smatraju sebe najboljim roditeljima.

U savremenom svetu sve se jasnije formira klima preispitivanja, iskrenosti prema sebi i deljenja svojih iskustava, kao podrške onima koji se stide i plaše, jer veruju da su usamljeni u svojoj problematici, a jedna od novijih struja su tabui roditeljstva. Možda smo dovoljno osvešćeni da čujemo šta imaju da kažu oni koji se usuđuju da podele svoja iskustva – i da ih ne osuđujemo. A možda smo i dovoljno iskreni da u onome što hrabriji govore, prepoznamo ono o čemu sami ćutimo.

O čemu govore žene koje izražavaju žaljenje zbog majčinstva

U roditeljstvu nema pauze, bolovanja, slobodnog vikenda

U prvim godinama života, deci je potrebno mnogo pažnje – neko mora da bude budan, prisutan i spreman da reaguje 24 sata dnevno. Ne možete uzeti pauzu da popijete kafu na miru, da se opustite, da malo zaboravite da ste roditelj i da se osećate kao osoba. Nema odmora od roditeljstva, nema bolovanja, nema slobodnog vikenda – čak i ako uspete malo da pobegnete, osećate se kao begunac, a to je daleko od opuštenosti i prijatnosti. Osim toga, morate ići na posao, čistiti kuću, spremati hranu, prati odeću (naročito dečiju, koja se stalno prlja), a morate i da spavate. Većinu toga je teško izvesti sa detetom pored sebe, jer stalno morate voditi računa o njegovoj bezbednosti. I uopšte ne možete da zamislite šta su u stanju da smisle (i da vas prestrave i isteraju iz pameti) kad vam pažnja na trenutak popusti. I pored svog dnevnog stresa, noću se ne možete naspavati, jer vas deca bude svake noći, godinu, dve, tri.

Žaljenje zbog majčinstva kao prepreke ostvarenosti

Možete shvatiti da više uopšte nemate vremena, ni snage da ostvarujete svoje ciljeve, da afirmišete sebe kroz rad i stvaralaštvo. Možete otkriti da ste obični i da ćete to i ostati, jer ste rodili dete, umesto da se prvo ostvarite u drugim aspektima. Možda za mnoge žene to nije istina, možda im roditeljstvo nadoknađuje neostvarene ambicije i snove, a možda isto tako osećaju žaljenje zbog majčinstva, jer su dobijajući decu izgubile sebe, ali ne žele to ni sebi da priznaju. Živeći na takav način, žrtvujući sebe i svoje snove, postavljate model, koji deca prihvataju. Ona neće ispuniti vaše ambicije, ako se tome nadate. Pre će ponoviti vaš model, upasti u vaše šablone i izgubiti sebe – takav ste im primer dali. Treba li ovom svetu još jedna takva osoba, još neko poput vas? Šta ste mogli da postignete da vas nije pritislo i zaustavilo breme majčinstva? Ako još niste upali u tu zamku, možda još nije kasno – uradite sve što želite da uradite, ostvarite svoje ciljeve, pre nego što se odlučite na rađanje. Žaljenje zbog majčinstva je užasno osećanje, a kada ga izrazite, svi će vam prebacivati da ste sebični. Zato budite sebični dok je to još uvek dozvoljeno.

Rano roditeljstvo vam može uništiti karijeru

To je ona priča o devojci koja želi da završi fakultet, da doktorira i napreduje u karijeri i mladiću koji želi da obiđe svet, a onda se desi trudnoća i oni, umesto uspešnih mladih profesionalaca postanu neuspešni, suviše mladi roditelji. Koji posle prvog dobiju još jedno ili dvoje dece i time zapečate svoju profesionalnu priču i umesto u „elitne jedinice“ uvrste se u „pešadiju“ koja mora da se bori za egzistenciju. Žaljenje zbog majčinstva i roditeljstva ne pomaže da vratite sat unazad.

Pročitajte i ovo: Mitovi i istine o surogat majčinstvu

Žaljenje što svom detetu ne možete roditi brata ili sestru

Prvo dete može uneti svetlost u vaš život, zbog koje ćete poželeti da ponovite tu priču, da imate još dece, jer detetu su potrebna braća i sestre, treba da ima još nekog najbližeg, osim vas. A onda stvari mogu poći naopako i gubici jedne trudnoće za drugom mogu pretvoriti vaše savršeno zadovoljavajuće roditeljstvo u pakao. Manje bi boleo taj gubitak, da niste znali kako je dobro imati dete. Tada biste možda mogli da odustanete od uzaludnih pokušaja i da imate život, umesto da žalite i tugujete.

Žaljenje zbog majčinstva prilikom razvoda

Kad imate dete ili decu, razvod je višestruko teži i komplikovaniji. Ne rasturate samo brak, nego i porodicu i osećate krivicu zbog toga što svojoj deci uskraćujete trajno prisustvo drugog roditelja. Razvod je bolja opcija od ostajanja u lošem braku, ali sa decom, to teško može biti novi početak. Samohrano majčinstvo je teško, ali očinstvo bez prisustva dece je možda još teže. Osim toga, postoje i parovi koji ipak ostanu zajedno – zbog dece – a zatim ogorčeno izgovaraju „da nije njih, odavno bih otišla (otišao)“.

Kratke konstatacije žaljenja zbog majčinstva

Nema seksa. Deca vam zauzmu i krevet i svo slobodno vreme i oduzmu vam svu energiju. Više niste svoji i ne možete da budete spontani, više niste ljubavnici, samo ste – roditelji.

Odlazak na odmor – košta trostruko više, a i kad uspete da negde odete, ne možete ni da se opustite, ni da se odmorite. Ne možete da uradite ni polovinu stvari koje biste mogli bez dece.

Imati svoju, biološku decu, sebično je. Roditeljstvo se može ostvariti na plemenitiji način usvajanjem. Tolika deca u svetu su napuštena i bila bi zahvalna i srećna da im neko pruži dom, ali ne, mi moramo da produžimo svoju lozi, da prenesemo svoje gene… Možete postati roditelj slučajno, na pogrešan način, bez plana. A kada usvojite dete, iza toga sigurno stoji snažna želja, plan i napor da se on sprovede.

Rađanje deteta vam može narušiti zdravlje. Postporođajna depresija se može nastaviti i produžiti i postati problem, koji ne biste imali, da niste rađali.

Deca mogu postati gubitnici

Mučne priče o deci koja postaju probelamatični, nesrećni i bolesni ljudi, dovoljne su da shvatite zašto bi neko osećao žaljenje zbog majčinstva. Kada vidite kako deca pate, upadaju u probleme koje ne mogu da reše, a vi ne možete ili vam ne dozvoljavaju da im pomognete, dovoljno je za tri života žaljenja i kajanja. Razmišljanje kako bi život bio jednostavniji bez njih i kako bi za njih bilo bolje da nisu ni došli na ovaj svet, bolno je, mračno i beznadežno i čini da se osećate kao najgori roditelj na svetu.

Ako imate ovakva razmišljanja, ili čujete ovakve priče, budite saosećajni i prema sebi i prema drugima. Roditelji koji žale zbog roditeljstva nisu sebični i nerazumni, samo otvoreno izražavaju ono što mnogi drugi kriju, čak i od sebe. Nema roditelja koji se u nekom trenutku nije zapitao „šta mi je sve ovo trebalo“ i koji nije razmišljao kako bi mu se odvijao život, da nije bilo dece. Ne osuđujte majke više dece, koje kažu „neka su oni meni živi i zdravi, ali da sam znala šta me čeka…“ i ne plašite se ovakvih pomisli. Hrabro je priznati istinitost misli i osećanja koja nas zastrušuju, čak i ako ništa ne možemo (i ne treba) da uradimo da bismo to promenili.

Pročitajte i ovo: Kad bi ponovo mogla da biraš, da li bi bila majka?

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.