Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kako da uspešno započnete novo poglavlje u životu

Pre nego što pređete na novo poglavlje u svom životu, u novu fazu, potrebno je da napravite „popis“ i vidite koliko ste daleko stigli. Zatvaranje jednog kruga i početak novog može biti veliki izazov, za koji vam je potrebna dobra procena i realna očekivanja.

O svom životu možete razmišljati kao o romanu podeljenom na poglavlja – završite jedno, malo procesuirate, pa onda krenete dalje, na početak sledećeg poglavlja. Pojedine od ovih faza jasno su obeležene kroz društveno vrednovanje – završetak školovanja, diploma, zaposlenje, venčanje, rođenje prvog deteta, unapređenje, penzija. Druge faze su ličnije i tiču se onoga što intimno proživljavate – razvod, smrt roditelja, zdravstvena kriza. U jednom od tih ličnih previranja odustajete od određenih ciljeva, ili ih menjate, u drugom rešavate da se pozabavite stvarima koje ste odlagali, da „okrenete novi list“ i započnete još jedno životno putovanje.

Evo kako da započnete novo poglavlje i prihvatite proces i promene

Završite prethodnu fazu

Da biste uspešno ušli u novo poglavlje, morate zatvoriti prethodno. U pojedinim slučajevima društvena rešenja su prikladna – ceremonija diplomiranja, veridba i venčanje, ispraćaj u penziju, komemoracija. To su prilike u kojima postoje odgovarajuće fraze, utvrđeni načini da se oda počast onome što ostaje iza vas. Ali, kad nema odgovarajućeg „zatvarača“ možete kreirati sopstveni. Pojedini parovi „proslave“ svoj rastanak – vrlo civilizovano i inovativno i ima potencijala da preraste u društveno prihvatljiv običaj. Završe svoju vezu uz večeru i zdravicu za bolju budućnost, uz zahvalnost za sve što su proživeli i naučili zajedno. Neke porodice se okupljaju da bi rasule pepeo voljenog pokojnika na mestu koje je najviše voleo. Drugi parovi odlaze na drugi medeni mesec, kako bi obeležili kraj perioda  udvoje, pre nego što dođe beba i zauvek im promeni način života.

Kada završavate jedan period u svojoj karijeri, pre nego što pređete na sledeću fazu, sastanite se sa svojim mentorom, kako biste mu zahvalili na podršci, ili sa pretpostavljenim koji vam je zadavao muke, kako biste se rastali u pozitivnom raspoloženju. Ako to ne možete učiniti lično, napišite pismo koje ćete možda poslati, a možda nećete, ali ćete tako simbolično izbaciti taj sadržaj iz svojih grudi i glave i zatvoriti jedan period života.

Pročitajte i ovo: Promena karijere u zrelim godinama

Novo poglavlje uključuje period tranzicije

Na početku novog početka morate da usvojite nove rutine, nov način snalaženja i rešavanja problema, da proširite svoje vidike i promenite određene stavove. Prvo se osećate malo dezorijentisano, stalno učite nešto novo, možda vam ne ide baš najbolje i možete se emocionalno urušiti nakon otvaranja novog poglavlja, bilo da je u pitanju rođenje deteta, promena posla ili odlazak u penziju – u lošim danima možete čeznuti za onim što ste ranije imali. Treba da razumete da je to ono što se dešava tokom tranzije – nalazite se u sivoj zoni pre nego što nova stvarnost dođe u fokus, pre nego što se slika izoštri i granice postanu jasne. Budite strpljivi i saosećajni prema sebi, očekujte da će biti čudno i nezgodno, dok novi život ne postane poznatiji i udobniji i samo nastavite napred.

Prenesite u novo poglavlje ono što ste do sada naučili

Sve što ste stvarno naučili, uglavnom se odvijalo tako što ste grešili i pokušavali ponovo, što ste „provaljivali“ svoje slabosti, uočavali obrasce i otkrivali kako možete upravljati sobom, koje su vam prednosti i strasti, u čemu ste uspeli, gde ste pravili kompromise i da li ste to činili zbog strahova i inercije, ili su u tom trenutku to bila najbolja rešenja. Sve što jeste u ovom trenutku, kada započinjete novu fazu svog života, postali ste kroz svoja životna iskustva, kroz razvod koji ste preživeli, energiju koju ste godinama ulagali u svoj posao, kroz snove od kojih ste odustali. Vaša lična mudrost je vaš rog izobilja – možete uzeti iz njega koliko god hoćete i on će uvek biti pun do vrha. I još bolje – uvek ima mesta da ga dopunite novim iskustvima. Niko nije stručniji od vas u proceni onoga što jeste i što možete, zato procenite svoje kompetencije, osnažite svoje samopouzdanje, oslonite se na sebe i ostavite otvorena vrata riznice mudrosti. Kad započnete novu životnu fazu, neke stavove ćete potvrditi, neka iskustva će vam biti dragocena, a neke načine razmišljanja ćete promeniti i proširiti. I to će te mnogo lakše i prirodnije uraditi ako ostanete otvorenog uma, samouvereni, ali spremni da učite.

Pročitajte i ovo: Da li bi vas manje posla učinilo srećnijom?

Pronađite podršku svojih uzora i mentora

Tu vrstu podrške možete pronaći u grupama za podršku – pridružite se grupi novih roditelja, ili onih koji su se kao i vi upravo razveli, ili onoj u kojoj su udruženi ljudi koji imaju iste zdravstvene probleme kao vi. Potražite uzore i moguće mentore na novom poslu, ostanite u kontaktu sa kolegama i mentorima koji su vas podržavali na starom poslu, potražite društvo i podršku sličnih sebi u onoj oblasti života u kojoj se promena odvija. Podršku vam mogu pružiti provereni prijatelji, koji su uvek bili uz vas, može vam je pružiti terapeut, a možete je pronaći tokom obuke za sticanje novih veština koje su vam potrebne na novom poslu. Setite se da niste prva osoba koja pravi velike poteze ili joj se dešavaju velike promene – niste sami u tome i vašu priču, o čemu god bila, neko je već proživeo i ispričao od početka do kraja. A mnogi su nekoliko koraka ispred vas i mogu sa vama da podele svoja dragocena iskustva.

U čemu god da „okrećete novi list“ i započinjete novo poglavlje, prvo zastanite i dišite, pogledajte unazad, pogledajte unapred, procenite gde ste, kako ste dotle stigli i kuda želite da idete. Ako vidite sebe tamo gde ste se uputili, samo napred!

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.  

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.