Znaci da vas partner uzima zdravo za gotovo (i kako da se postavite)

Mnogo žena živi u brakovima sa mučnim osećanjem da ih partneri uzimaju zdravo za gotovo, ne ceneći ništa što one čine za njih i ne ulažući nikakav napor da i sami doprinesu održavanju zdravih odnosa. Svi njihovi napori da se približe partneru, da se sa njim povežu i stvore intimnost i živu razmenu, osujećeni su i bezuspešni. Takvo stanje u partnerskom odnosu uopšte nije retko, ali – ne treba da ga uzmete zdravo za gotovo.

Šta znači kad vas partner uzima zdravo za gotovo

Kada neko ne primećuje i ne ceni vašu ljubaznost, brižnost i nežnost i smatra da ste dužni da se tako ponašate, dok je on nepromišljen, nezahvalan i ravnodušan, postajete i tužni i ljuti. Osećate se usamljeno u odnosu i to podriva vaše samopoštovanje i stvara ogorčenje. Ako partner vaša svakodnevna dela ljubaznosti doživljava kao dužnost ili očekivanja koja se ispunjavaju, to može destabilizovati i narušiti svaki odnos.

Nijedan odnos ne počinje tako, ali napor koji je druga osoba ulagala da vam pokaže da joj je stalo, vremenom prestaje i to je nešto na šta se žene prečesto žale. Muževi su u početku bili ljubazni, predusretljivi, pažljivi i zaštitnički raspoloženi, a onda su polako prestajali da obraćaju pažnju, prepuštajući ženama sav posao na održavanju odnosa (dok usput održavaju i kući i decu i naravno, rade i zarađuju). Zbog svega što čine, ne dobijaju potvrdu, pažnju i zahvalnost i osećaju se nevoljeno i nevrednovano.

I to je mnogo puta ponovljena priča, koja se vrlo često završava razvodom – dok par odluči da zatraži stručnu pomoć, odnosi su već toliko narušeni, da se ne mogu popraviti. Međutim, muškarci u većini ovih slučajeva uopšte nisu svesni kakav bol nanose partnerki i kakvu štetu prave time što je uzimaju zdravo za gotovo. Ako im žena ne kaže kako se oseća, nikada neće shvatiti šta rade pogrešno i neće ni znati da postoji problem. I to je mesto na kome se možete pokrenuti u pravcu poboljšanja odnosa i obnavlja povezanosti i prisnosti.

Znaci da vas partner uzima zdravo za gotovo

Partner ne održava kontakt

Komunikacija je ključna karika koja drži bilo koje dve osobe u vezi ili odnosu. Ako partner ne pokazuje interesovanje da razgovara sa vama, da redovno zove ili šalje poruke, to najčešće ne znači da je ljut i da vam nešto stavlja do znanja, već, da vas uzima zdravo za gotovo i da ne uopšte i ne razmišlja o tome kako se osećate.

Ne ceni vaše mišljenje

Kada su partneri povezani na emotivnom i intelektualnom nivou, vrednuju međusobno mišljenje više od svih ostalih mišljenja i saveta koje mogu dobiti. Oni se konsultuju oko svake odluke, od onih malih, kao što je kupovina za domaćinstvo, do velikih stvari koje menjaju život, kao što je promena karijere ili posla. Ako to nedostaje u vašem odnosu, nemojte ignorisati ovu crvenu zastavu upozorenja. Možda su godine usaglašenosti sa vaše strane stvorile kod partnera uverenje da ćete se u svemu složiti sa njim, pa uopšte ne traži vašu perspektivu i mišljenje o stvarima.

Kada vas uzima zdravo za gotovo prepušta vam sve kućne obaveze

Radite sve i ponekad ljutito mrmljate kako niste ničija kućna pomoćnica, ali i dalje sve radite – jer on prosto ne učestvuje. Nema ga, ili je suviše umoran ili smatra da dovoljno doprinosi time što zarađuje (iako i vi zarađujete). Podela kućnih poslova, zadataka i obaveza je suštinska komponenta veze i zajedničkog života i kada partner postane neuredan, odbija da preuzme svoj deo posla u domu koji delite i samo pušta da stvari klize bez osećanja krivice, to je odraz toga kako se oseća u vezi. Da li se mirite sa tim ili zauzimate stav?

Pročitajte i ovo: Stvari koje bi bilo dobro da znate pre nego što krenete na bračnu terapiju

Partner vam prepušta svu inicijativu

Nedostatak inicijative obično je znak nedostatka interesovanja i crvena zastavica koja utiče na odnose. Ako teret planiranja putovanja i odmora, da biste zajedno proveli kvalitetno vreme ili vreme sa porodicom uvek pada na vas – partner vas definitivno uzima zdravo za gotovo. Ne meša se i pušta vas da vi o svemu odlučujete – a prepuštanje odgovornosti i inicijative znači da on ne nosi nikakvu odgovornost, ne donosi nikakve odluke i ništa što se tiče zajedništva nije njegov posao. Takođe, to može biti siguran znak propalog odnosa, jer ste možda sami gurnuli partnera u stranu i pregazili njegovu inicijativu i on oseća da nije važan i svojim ponašanjem vam pokazuje da to zna i da je ogorčen. Teško da se na tako planiranim odmorima možete lepo provesti – osim ako ne idete sami.

Ostale crvene zastavice rutine i podrazumevanja u odnosu ukazuju da ste se već odavno udaljili – partnera vam nikada ne upućuje komplimente, ali zato se lako posvađa, iz najglupljih razloga. Romantika ne postoji, a seks je ili zamro, ili postao nezadovoljavajući. Strast koju ste nekada imali pretvara se u obično zadovoljavanja požude, bez ikakve prisnosti i nežnosti. Emocionalna bliskost ne postoji, nema maženja, ni poljubaca u čelo – izostaje sve zbog čega ste se ranije osećali voljeno i željeno.

Kako da se postavite kada vas partner uzima zdravo za gotovo

Recite NE

Morate se zauzeti za sebe i pokazati samopoštovanje na delu, da biste partneru skrenuli pažnju. Ako ne želite da vas uzima zdravo za gotovo, naučite da kažete NE. Kada on očekuje da radite stvari koje radite, da bi domaći život tekao normalno, napravite podelu dužnosti i nemojte raditi njegov deo, koliko god to smetnji unosilo u vašu zonu komofora. Ženama je često lakše da sve urade same, da ne bi morale da čekaju i podsećaju partnera na ono što on treba da završi. Suočite ga sa neudobnošću, čak i kada to znači da ćete i vi trpeti. Kad nema kafe na polici, piva u frižideru i toalet papira u kupatilu (jer je bilo njegovo da ih nabavi) – primetiće i neće mu biti svejedno. Odbijte da idete u posetu njegovim roditeljima ako vam se ne ide, da imate seks ili perete sudove, ali postarajte se da to činite smireno i prijateljski, izražavajući svoja osećanja bez nagomilane agresije.

Nemojte biti na raspolaganju

I to spada u umetnost odbijanja, kada vas partner uzima zdravo za gotovo. On očekuje da mu je košulja opeglana i podrazumeva da ćete to uraditi i ako vas nije zamolio (niti vam zahvaljuje kada to obično radite). Prestanite da ispunjavate njegova očekivanja, koja se tiču održavanja njegovog komfora i udobnosti. Biće teško prestati sa tom navikom, ali naučite da „zaboravite“ da ga servisirate, ako za to ne dobijate zahvalnost i ako partner ne čini ništa zauzvrat. To je međutim, samo skretanje pažnje i uvod u razgovore koje morate voditi o tome šta vam je potrebno da biste se osećali cenjeno i voljeno.

Radite ono što vas ispunjava i zabavlja

Postarajte se da ispunite sebe i da vaše osećanje sreće i smislenosti ne zavisi od partnera. Ne morate biti nesrećni ako vas partner zanemaruje i uzima zdravo za gotovo – samo nemojte sami sebi to raditi. Ako vas usrećuje da gledate zalazak sunca sa terase, uz šolju čaja, uradite to, umesto da žurite da spremite obrok ili operete sudove. Ako ste uživali u nekom hobiju, pa ste od toga odustali zbog posvećivanja partneru i porodici, oživite ga. Vratite se pevanju u horu, planinarenju, sastancima književnog udruženja. Malo više ličnog prostora i ličnog zadovoljstva svojim životom, može učiniti mnogo za vašu zajednicu.

Kada vas partner uzima zdravo za gotovo, to znači da niste u zdravoj vezi i da je odnos jednostran. Ako ste već duže vreme zaglavljeni u toj situaciji, najbolje je da tražite pomoć terapeuta ili bračnog savetnika. Ukoliko partner pristane da se uključi u terapeutski rad, to je znak da mu je stalo i da možete popraviti svoj odnos.

Pročitajte i ovo: Odlazak ima svoju cenu (kao i ostanak i zaglavljivanje)

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.