Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Žensko zdravlje i blagostanje – pitanja kojih svaka žena treba da bude svesna

Poslednjih decenija žensko zdravlje i blagostanje zatalasalo je medicinsku i naučnu zajednicu – bez obzira na težnju ka formalnoj i zakonskoj izjednačenosti, žene imaju specifične potrebe, koje moraju biti prepoznate i priznate. Žensko zdravlje diktira hormonski profil, koji oscilira na mesečnom nivou i menja se tokom celog života. Žene moraju da brinu o svom zdravlju i blagostanju svesne karakterističnih problema, koje treba ublažiti i izbeći.

Pet najvećih problema ženskog zdravlja su bolesti srca, rak dojke, osteoporoza, depresija i autoimune bolesti. Ova stanja su zastrašujuća, ali ima različitih načina na kojih možete da ih sprečite, ima načina da upravljate svojim zdravljem i blagostanjem.

Podrazumeva se da je zdrav način života i ishrane u vrhu prioriteta ženskog zdravlja, ali pored toga ima još načina koji predstavljaju prevenciju ozbiljnih bolesti – a već izvesno vreme mnogi zdravstveni radnici i treneri ističu prevenciju kao način da se problemi ženskog zdravlja rešavaju u korenu.

Glavni problemi vezani za žensko zdravlje i blagostanje

Pitanje nasilja nad ženama

Svetska zdravstvena organizacija ukazuje na šokantan podatak – jedna od tri žene doživi fizičko ili seksualno nasilje od strane intimnog partnera. Ako vam se to dogodilo, znajte da niste vi krivi i da niste sami u tome! Uticaj nasilja na opšte žensko zdravlje je ogroman – trauma može dovesti do fizičkih, mentalnih, reproduktivnih i seksualnih zdravstvenih problema, a ovi slučajevi mogu biti i fatalni.

Podizanje nivoa svesti je prevencija kojom možemo i kojom smo dužni svi da se bavimo – nasilje nad ženama mora postati neprihvatljivo u svim zajednicama, širom sveta. Moramo govoriti o svom iskustvu i reagovati na svaki pojedinačni slučaj nasilja – pomoć ženama koje su u opasnosti, ili su doživele nasilje od svojih partnera, društvena je obaveza, koja nadilazi privatnost. Kad sumnjate na nasilje ili ste uvereni da je prisutno, neophodno je da reagujete, da ga prijavite i da žrtvi ponudite pomoć i razumevanje.

Osteoporoza

Žensko zdravlje je podložnije riziku od osteoporoze – slabosti i lomljivosti kostiju – zbog rane menopauze, manjka kalcijuma i vitamina D, porodične istorije ove bolesti, prethodno doživljenih preloma i operacija kostiju.

Ženama starosti preko 65 godina preporučuje se ispitivanje mineralne gustine kostiju, kako bi mogle da odrede nivo rizika i eventualnu terapiju.

Pročitajte i ovo: Zašto žene starije od 40 godina teško “skidaju” stomak

Rak dojke

Kada je žensko zdravlje u pitanju, pitanje raka dojke je verovatno najosvešćenije i o njemu se najviše govori. Ako niste jedna od njih, sigurno poznajete bar jednu ženu koja se suočila sa ovom bolešću – neke pobeđuju u ovoj borbi, a neke ne, ali mi moramo biti svesne problema i brinuti o zdravlju svojih dojki ne samo tokom reproduktivnog doba, već naročito u vreme perimenopauze i menopauze. Ženama preko 50 godina savetuje se da rade mamograf svake dve godine, naročito ukoliko imaju porodičnu istoriju raka dojke.

Žensko zdravlje i plodnost

Problem plodnosti u savremenom svetu je u porastu. Sve više parova, ali i samih žena, pokušava sa različitim oblicima veštačkog začeća, kako bi ostvarili roditeljstvo, odnosno majčinstvo. Takođe, iako smo uvereni da smo napretkom medicine prevazišli smrtnost na porođaju, određen broj žena i dalje umire zbog komplikacija povezanih sa trudnoćom i porođajem, od kojih su mnoge mogle biti sprečene.

Hormonsko i opšte žensko zdravlje predstavljaju najbolju prevenciju problema plodnosti. Postoji opšteprihvaćeno uverenje da ekstremne dijete, ograničavanje kalorija i preterano vežbanje ni na koji način ne podržavaju žensko reproduktivno zdravlje i mnogi programi ishrane i vežbanja počinju da promovišu holistički pristup i da uzimaju u obzir pitane plodnosti.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika pogađa oko deset posto ženske populacije starosti između 15 i 44 godine. Ovo stanje karakteriše neravnoteža hormona, problemi sa funkcijom jajnika, izostanak ovulacije, menstruacije i razvoj cisti na jajanicima.  Za ovja problem ne postoji lek, ali prevencija se fokusira na poboljšanje ukupnog kvaliteta života, kroz usvajanje zdravijih stilova života i prilagođavanje ishrane.

Endometrioza

Žensko zdravlje, opšte i reproduktivno, može biti ugroženo ovim problemom, koji se javlja kada tkivo materice počne da raste izvan materice (na jajnicima, jajovodima, karličnom tkivu). Do endometrioze mogu dovesti različiti uzroci, lečenje se fokusira na hormonsku terapiju, promenu načina života i lečenje plodnosti, a u teškim slučajevima primenjuje se histerektomija (uklanjanje materice), koja se obično smatra opcijom samo nakon reproduktivnog doba.

Pročitajte i ovo: Talasi vrućine i bolesti srca

Žensko zdravlje i štitna žlezda

Veća je verovatnoća da će žene patiti od Hašimotovog sindroma, nego muškarci i smatra se da je ženski organizam podložniji problemima sa štitnom žlezdom. Hašimotov sindrom je autoimuno stanje, koje utiče na štitnu žlezdu, što može dovesti do hipotireoze, drastičnog povećanja telesne težine i drugih zdravstvenih problema i poteškoća u trudnoći. Lekari i stručnjaci nisu sigurni šta bi, osim što zdravijeg stila života, moglo da spreči pojavu ove bolesti, ali ona se uspešno leči i drži pod kontrolom odgovarajućom terapijom.

Žensko zdravlje u perimenopauzi i menopauzi

Poznato je da menopauza nastaje kada poslednja menstruacija izostane punih 12 meseci, ali stanje perimenopauze, koje može trajati godinama pre prestanka menstruacije, tek u poslednje vreme dobija pažnju koju zaslužuje. Brojni simptomi, koji uključuju promenljivo raspoloženje, pad libida, probleme sa koncentracijom, glavobolje, valunge, noćno znojenje, suvoću vagine, bolove u zglobovima i mišićima, mogu se uspešno ublažiti zamenskom hormonskom terapijom, a u poslednje vreme se promoviše upotreba bioidentičnih hormona. Za ovo prirodno stanje nema prevencije, osim usvajanja zdravog načina života, praćenja simptoma i korišćenja suplemenata i hormonske terapije, kada simptomi počnu da se javljaju. To što su perimenopauza i menopauza prirodne životne faze, ne znači da treba da ignorišemo ili „stoički podnosim“ smetnje koje osećamo, već da njima treba da upravljamo i da olakšamo sebi koliko god je moguće.

Menstrualni problemi

Tokom većeg dela života, žene uče da se usklađuju sa svojim menstrualnim ciklusom i dok je ranijih godina fokus bio na higijeni i promociji stava da menstruacija nije bolesno stanje i da su žene tokom ciklusa sposobne za sve uobičajene aktivnosti, sada je fokus na ublažavanju predmenstrualnih simptoma i osvešćivanju i uvažavanju psihičkih i fizičkih promena koje žene stalno osećaju, u zavisnosti od toga da li se nalaze u prvom delu ciklusa (nakon menstruacije) srednjem (ovulacija) ili završnom (pred menstruaciju). U nekim slučajevima hormonska kontracepcija ublažava PMS i značajno smanjuje tekobe, ali savremene preporuke upravljanja svojim emocionalnim stanjem i fizičkim tegobama uključuju intuitivnu ishranu i vežbanje, odnosno, sinhronizaciju ciklusa u skladu sa njegovim fazama (i nivoima hormona).

Svest o zdravlju i dobrobiti žena

Žensko zdravlje i dobrobit jedinstveno su polje, koje nauka i medicina tek otkrivaju, ali brojni resursi za upravljanje svojim zdravljem su nam već na raspolaganju, a oni stalno rastu. Kada žene počnu da birnu o svom zdravlju i blagostanju, onda sebi postaju najbolji prijatelji!

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.