Napravite voćne rolnice – zdrav slatkiš savršen za užinu i uživanje

Voćne rolnice su biljna, prirodna i veganska verzija poslastice iz kesice, koju svi vole. Bez dodatka šećera, ova alternativa slatkišima zadovoljiće vašu žudnju da pojedete nešto slatko kad osetite da vam energija opada, ili da uvedete zdravu užinu koja će vas osvežiti i razveseliti.

Možete napraviti voćne rolnice od jagoda ili drugog (sezonskog) voća, a mi vam predlažemo kombinaciju šljive i nara, koji daju savršenu kombinaciju kiselog i slatkog.

Kako da napravite ukusne voćne rolnice

Sastojke za voćne rolnice ćete brzo pripremiti, ali biće potrebno 4 do 6 sati isušivanja u rerni, da bi se ovaj slatkiš dehidrirao i očvrsnuo dovoljno da prestane da se lepi, a da ostane gibak, tako da može da se umota bez lomljenja.

Potreban vam je kilogram šljiva, jedna kašika soka od nara, ili limunovog soka, po želji.

Priprema:

Operite šljive i očistite ih od koštica, stavite u šerpu i dodajte sok od nara. Dinstajte na tihoj vatri, dok se smesa upola ne smanji, a voće ne omekša, tako da liči na džem. U zavisnosti od željene konzistencije, možete ga tako skuvano poređati na pleh, da ostanu komadići, ili možete izblendati smesu.

Stavite pek-papir na pleh i nauljite ga (da se tanka smesa ne bi zalepila), rasporedite smesu i poravnajte je – ako želite tanji sloj, biće vam potreban još jedan pleh. Prethodno zagrejte rernu na 60 stepeni ili manje i stavite smesu da se u njoj suši. Taj proces će potrajati od 4 do 6 sati, a jedan mali domaćinski trik je da ostavite rernu malo “otškrinutu” (podglavite je varjačom) da bi para mogla da izlazi – tako će se smesa brže sušiti (dehidrirati). Leti ovu zdravu poslasticu možete pripremiti tako što ćete ostaviti pleh sa voćnom smesom da se suši na suncu.

Znaćete da su voćne rolnice spremne kad gornji deo više ne bude lepljiv na dodir.

Pročitajte i ovo: Tri iznenađujuće ukusne poslastice koje možete da jedete dok ste u procesu mršavljenja

Još neki predlozi za zdrave rolnice od voća

Na isti način možete napraviti voćne rolnice od jagoda – operite kilogram jagoda i izblendajte ih, a zatim ubacite u šerpu, dodajte limunov sok i prokuvajte ih pre pečenja. Dobićete crvene voćne rolnice.

Takođe, na isti način možete spremiti bilo koje sveže, zamrznuto ili suvo voće, kao i kombinacije voća. Ako koristite zamrznuto voće, odmrznite ga i prokuvajte tako da dobijete džemastu smesu. Dobra kombinacija mogu biti mango i sušene kajsije sa sokom od narandže (dobićete žute rolnice), ili kupine, maline i banana za ljubičaste voćne rolnice. Ako pomešate kivi, mango i listiće mente, dobićete vrlo ukusne zelene rolnice.

Ukuse možete doterivati po želji dodatkom cimeta, kardamoma, mente, vanile…

Možete dodati i šećer ako želite, ali ako više volite potpuno zdravu poslasticu, rolnice će biti dovoljno ukusne i bez šećera.

Priprema:

Posle višesatnog sušenja (dehidriranja) ostavite smesu da se ohladi, a zatim isecite na široke kaiševe (najbolje uz pomoć točkića – sekača za picu) i umotajte, tako da se naprave rolnice. Takođe, ako je smesa kompaktna i lepo se odvaja od pek-papira, možete je celu umotati kao rolat, a zatim seći na komade, da biste dobili već umotane rolnice.

Možda mislite da se toliko čekanje ne isplati, ali za to vreme zaiste ne morate ništa da radite, osim da povremeno proverite da li je površina još uvek lepljiva. Odvojte jedno popodne da ispratite proces sušenja i kad vam jednom uspe, neće vas mrzeti da ponovo spremite ovaj zdrav slatkiš savršen za užinu i uživanje!

Pročitajte i ovo: Prolećni deserti sa šargarepom – od pločica do kolačića

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević