Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uskladite se sa prirodom uz duhovne prakse za jesen

Ciklusi prirode, životni ciklusi i dnevni ritmovi, živa su i pulsirajuća pojava, sa kojom se stalno usklađujemo, na različitim nivoima. Promena godišnjeg doba utiče na osećanja i raspoloženje – sa svakom sezonom naše potrebe se menjaju. Duhovne prakse za jesen pomoći će vam da se uskladite sa prirodom, prevaziđete njene izazove i prigrlite promene koje donosi, za mnoge, najlepše doba godine.

Čemu služe duhovne prakse za jesen

I dok miholjsko leto istrajava, jesen je ipak počela i vreme je da se pripremite za novu sezonu. Pomerio se časovnik, pa iako ste dobili jedan sat, potrebno vam je neko vreme da prihvatite promenu – koliko god sunčanih dana bilo, ipak palite svetlo već oko pola četiri, čudeći se, dok ne shvatite da je to, u stvari, pola pet. Ranije se smrkava, noći su duže i sve hladnije, osećate promenu u kostima, apetitu, raspoloženju. Duhovne prakse vam pomažu da te promene budu u vašu korist.

Jesenja sezona se odlikuje dualnošću – prijatno raspoloženje i toplota preko dana, smenjuju se sa melanholijom u svežim večerima. Boje prirode su veličanstvene, tople i šarene, ali lišće opada i najavljuje golo granje, hladnoću i sivilo predstojeće zime. Skloni smo da se udubimo u svoje misli i osećanja i preispitujemo navike, verovanja, stavove, dok osećamo da je nešto novo pred nama. Da bismo otpočeli novi period, treba da odbacimo ono staro i prevaziđeno – od preuređivanja ormara, do promene navika, osećamo potrebu da se uravnotežimo i pripremimo, a duhovne prakse nam upravo tome služe.

Negovanje zahvalnosti

Vreme ubiranja darova prirode je vreme zahvalnosti na njenom obilju – jesen i jesenje duhovne prakse nas uče da se prepustimo i pronađemo lepotu u zrelosti, da prihvatimo cikluse rađanja i umiranja i shvatimo njihovu cikličnu simboliku – plod mora da sazri i bude ubran (ili da otpadne), da bi se ciklus rađanja i sazrevanja ponovo pokrenuo. Prolaznost koju doživljavamo u jesen, samo je jedna faza životnog ciklusa koji se okreće u nedogled.

Gledajte oko sebe, upijajte lepotu i magiju prirode – difuzno svetlo, topli tonovi, treperenje lišća, miris vazduha – sve vas inspiriše da duboko udahnete, usporite hod i opustite se. Ovo je vreme kada nam duhovne prakse pomažu da zakoračimo u novu fazu života i još više se približimo sebi.

Pročitajte i ovo: Briga o duhovnosti – vežbe za istraživanje vašeg spiritualnog bića

Jesenje duhovne prakse za jasnoću i inspiraciju

Pustite ono što vas sputava

Duhovne prakse oslobađanja odnose se na otpuštanje bolova i povreda iz prošlosti, opraštanje grešaka, puštanje događaja, ljudi i stvari kojima više nema mesta u vašem životu. Da biste započeli ovaj proces, okrenite se ka sebi, sedite u tišini sa svojim mislima i osećanjima i posmatrajte ih. Primetite sve što vas vezuje za bolove, greške i povrede iz prošlosti – vidite (ili zamislite) tu vezu kao niti, koje treba da presečete. Zamislite zlatne makaze, mač ili neko drugo oštro svetlosno oruđe i secite te niti. Neke će pucati i savijati se, neke će biti tanke, ali žilave, a neke debele poput konopaca. Radite ovo svakodnevno, secite i secite, dok se ne istanje i ne preseku. Otpuštajte ljude, događaje, misli, osećanja, povrede, sa zahvalnošću i oproštajem. Možete se oslobađati kroz vizije, ali i kroz kreativne aktivnosti – pišite, svirajte, plešite, heklajte, slikajte, preuredite svoj dom, unoseći tople boje i atmosferu jeseni, isprobajte nove recepte – izrazite sebe na svaki način koji vam deluje privlačno i inspirativno.

Povežite se sa prirodom

Duhovne prakse ne uključuju obavezno sedenje u tišini, paljenje sveća i mantranje – magija se nalazi u vama i svuda oko vas, a nema boljeg načina da probudite svoju spiritualnost od povezivanja sa prirodom. Izađite u šetnju po parku, idite u šumu ili obližnje izletište i gledajte oko sebe. Pronađite drvo koje vas privlači, naslonite se na njega, stavite dlanove na njegovu koru i zamislite sebe kao to drvo – snažno, sa korenjem koje seže sve dublje i pruža stabilnost krošnji koja se sve više širi, nosi i odbacuje sve više lišća i plodova, odolevajući vetru, kiši, vrućini i hladnoći, pružajući skrovište pticama i vevericama, senku i potporu slučajnim prolaznicima. Duhovne prakse se uvek tiču svesnosti i prisutnosti, a od povezivanja sa drvećem, vaša će se prisutnost i uzemljenost produbiti, doživećete fizički i duhovno, trenutke smirenosti, kojie će zapamtiti vaše telo i vaš um i koje ćete moći da prizovete u mislima, svaki put kada želite da postignete smirenost i jasnoću.

Dišite tokom šetnje punim plućima – kvalitet vazduha je drugačiji, prosto vas osvežava iznutra, kao da ste u vrelo popodne popili čašu hladne, izvorske vode. Osećajte tu svežinu kako se dok udišete širi kroz celo vaše telo i vaš um – udišite svežinu, jasnoću i svetlost, izdišite maglu i sivilo. Udišite kroz ruke, kroz stopala, kroz svaku čakru, izdišite kroz nos, osećajući kako se punite zlatnom energijom koja vas isceljuje i pokreće. Vežbe disanja možete uraditi sedeći, naslonjeni na drvo, a kasnije, kada ih radite kod kuće, možete zamisliti taj isti pejzaž, položaj i osećanje.

Duhovne prakse meditacije

Prohladne jesenje večeri su idealne za opuštanje u toplini svog doma. Lezite na prostirku na podu, ili na krevet, upalite sveće, ili pustite da vas obavije tama i slušajte neku vođenu meditaciju, ili praktikujte neku koju znate. Duhovne prakse meditacije služe da uđete duboko u sebe, dosegnete skriveno i nesvesno i mogu doneti snažne i potresne uvide, koji su uvek oslobađajući. Isprobajte Hoponopono duhovnu tehniku opraštanja (vođena meditacija), koja se sastoji u glasnom ponavljanju reči „žao mi je, oprosti molim te, hvala ti, volim te“ i obično je upućena unutrašnjem detetu, ali može vam odlično poslužiti za rešavanje (kroz sebe) svih kompleksnih odnosa, sa živima i pokojnicima.

Budite otvorenog uma i srca, jer prosvetljenja se mogu javiti u svakom trenutku, kada se uskladite sa jesenjim vibracijama.

Pročitajte i ovo: Zašto je jesen najbolje vreme za manifestovanje želja (i kako to da uradite)

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.