Uskršnje boje i farbanje jaja – zabava i simbolika

Kulturna bliskost katoličke i pravoslavne tradicije, ali i drugih drevnih i paganskih običaja, dovela je do mešanja i integracije običaja obeležavanja praznika – farbanje jaja je zabavna tradicija, a simbolika je višestruka i opšteprihvaćena. U savremeno doba, uskršnje boje su šarene i ne odnose se samo na farbanje jaja – simbolizuju buđenje proleća i prirode u njenim nežnim i raskošnim bojama. U antičko doba, u Rimu, Grčkoj, Kini, Egiptu, farbanje jaja je bilo deo prolećne svetkovine sa zečevima, koji su simbol plodnosti i koje su ljudi poklanjali jedni drugima – običaj poklanjanja uskršnjih jaja se u našoj kulturi zadržao do danas, a u mnogim domovima, pored raznobojnih jaja i korišćenja raznih tehnika farbanja, sačuvao se i običaj farbanja jaja u crveno, što ima posebnu simboliku.

Farbanje jaja u crveno – mit i simbolika

Jaje simbolizuje zatvoren Hristov grob, a razbijanje jaja čudo vaskrsenja – otvaranje groba i izlazak vaskrslog Hrista. A interpretacija simbolike crvene boje uključuje tri različite priče, u kojima su glavni likovi – žene.

Prema jednoj priči, bogorodica je poklonila korpu jaja čuvarima svog zarobljenog sina, moleći ih da se prema njemu dobro ponašaju, a kada su njene suze pale na jaja, ona su se obojila u crveno. Druga priča povezuje crvena jaja sa Marijom Magdalenom – kada je rimski car čuo o Hristovom vaskrsenju, to je smatrao toliko namogućim, kao i crvena jaja. Marija Magdalena je tada rekla: „Hristos vaskrese“ i sva jaja su postala crvena. Varijacija ove priče je žena koja nije verovala vestima o Isusovom vaskrsenju i koja je rekla da će u to poverovati kada jaja u njenim rukama postanu crvenu – i ona su postala.

Farbanje jaja je bilo nešto što se radilo na Veliki četvrtak, pa se ovaj dan zvao Crveni četvrtak, ali kod nas se jaja farbaju na Veliki petak, a crvena boja simbolizuje krv razapetog Isusa. Veliki petak je dan žalosti i prisećanja na sve što je prethodilo Hristovim mukama na krstu, ali i priprema za veliki duhovni praznik – Hristovo vaskrsenje.

U porodicama u kojima se oplakuje nedavna smrt, ne farbaju se jaja za Uskrs, ali rodbina i prijatelji donose jaja, sa porukom vaskrsenja i jedno jaje se ostavlja na grobu preminulog.

Crvena boja, takođe, simbolizuje i sreću i veru, pa se jedno crveno jaje svake godine ostavlja i čuva, kao „čuvarkuća“, simbol zaštite ukućana i  harmonije doma.

Kucanje jajima i razbijanje ljuske, običaj je ukorenjen u Vizantiji, koji simbolizuje vaskrsenje. Savremena varijanta je nastala u Engleskoj kao igra – pobednik je nosilac najjačeg jajeta.

Pročitajte i ovo: Uskršnje drvo – popularni trend kojim ćete oplemeniti svoj dom

Uskršnje boje i citati iz Biblije

Međutim, i šarene i vedre boje za farbanje jaja imaju svoju simboliku – pored svoje lepote, uskršnje boje obeleževaju prelaze od posta do Velikog petka i Uskršnje nedelje.

Prema simbolici koja se zasniva na citatima iz Biblije, crvena je povezana sa žrtvom, krvlju, mučeništvom i vatrom, ali i sa strašću – Strasna nedelja je sedmica pred Uskrs.

U Bibliji piše: Iako su gresi vaši kao skerlet, biće beli kao sneg, iako su crveni kao grimiz, biće kao vuna.

Bela boja predstavlja radost, ljubav, vrlinu, svetost i sve anđeoske osobine, uključujući i čistoću Isusa Hrista, a citat kaže: I preobrazi se pred njima, i lice njegovo zasija kao sunce i haljine njegove postadoše bele kao svetlost.

Ljubičasta je boja posta, posebno dana koji prethodi Uskrsu. Ova se boja u drevna vremena smatrala dragocenom i često se povezivala sa kraljevima. Simbolizuje pokoru, poniznost i melanholiju, samorefleksiju i preispitivanje koji prethode buđenju, rastu i razvoju (duhovnom vaskrsenju).

Zelena je boja prirode, svežine i boja nade, koja simbolizuje vaskrsenje i obećanje novog života: Ali ja sam kao zelena maslina u domu Božijem. Uzdam se u nepokolebljivu ljubav Božiju, vo vjeki vjekov. Kada obeležavanje Uskrsa prođe, sveštenici nose zelenu boju, kao simbol nade i vere u novi život.

Boje se ne odnose samo na farbanje jaja – žuta i zlatna se mogu videti tokom liturgija i predstavljaju slavno Isusovo vaskrsenje u svoj njegovoj svetlosti i povezane su sa božanskim, vatrom i svim dragocenim stvarima.

Ružičasta je boja radosti, koja predstavlja čistotu i vaskrsenje, ali i buđenje prirode i cvetanje cveća – ružičaste latice krase mnoge voćke u proleće, uz miomiris, zujanje insekata i cvrkut ptica. Cveće se pojavi na zemlji, došlo je vreme pevanja, čuje se gukanje golubova u našoj zemlji.

Imajući sve to u vidu, uskršnje boje danas prevazilze biblijske reference i uključuju sve što donosi prolećnu radost i simbolizuje obnjavljanje prirode, novi život, rast i razvoj – od pastelno plave boje neba, do narandžastog izlaska sunca. A pošto svaki običaj čuva nešto od prvobitne sibolike, farbanje jaja je samo po sebi tradicija – a boje koje birate su stvar vašeg ukusa, kreativnosti, namere da uključite decu u zabavnu zajedničku aktivnost, koju će upamtiti po njenoj posebnosti i na taj način usvojiti tradiciju.

Pročitajte i ovo: Zabavni načini da ofarbate uskršnja jaja sa decom

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.