Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kako se nositi sa problemom noćnog mokrenja kod dece

Noćno mokrenje je kod dece veoma česta pojava – i dok se do pete godine ono toleriše, kao deo razvojnog procesa, ali ako se nastavi i kasnije (u školskom uzrastu), postaje problem, uzrok stida i stresa. Kod mnoge dece, noćno mokrenje se javlja povremeno, prođu meseci bez nezgoda, a onda se desi da dete ponovo ukvasi krevet. Za rešavanje ovog problema, koji češće pogađa dečake, potrebno je vreme, strpljenje, razumevanje i podrška. Lekari ističu da uzroci noćnog mokrenja nisu psihički, ali je zbog stida i osećanja bespomoćnosti koje prati ovu pojavu kod starije dece, moguće razvijanje psiholoških problema (povlačenje, izolacija, anksioznost).

Noćno mokrenje je veoma česta pojava

Noćna kontinencija, odnosno, sposobnost kontrolisanja bešike tokom noći, kod dece se razvija između treće i pete godine, a dečacima, kao i deci sa poremećajem pažnje, treba malo više vremena da prođu kroz ovu razvojnu fazu. Statistički, noćno mokrenje je veoma često kod petogodišnjaka (jedno od petoro dece ukvasi krevet više puta nedeljno), dok učestalost ove pojave opada kod školske dece i nešto manje od deset procenata sedmogodišnjaka ima povremene noćne nezgode. Često noćno mokrenje se procentualno smanjuje sa odrastanjem, ali ono i dalje povremeno pogađa jednog od sto desetogodišnjaka. Ako vaše dete ima ovaj problem, znajte, pre svega, da niste sami u tome, da se ne dešava ništa strašno, suočite se sa tim i pomozite detetu da prevaziđe neprijatnost i stid.

Noćno mokrenje nije povezano sa dubokim snom

Uvreženo mišljenje da je detetu teško da se probudi kad ima punu bešiku, jer je u dubokom snu, predstavlja mit, tvrde stručnjaci. Noćno mokrenje nije povezano sa dubokim snom, odnosno, deca koja imaju ovaj problem ne spavaju čvršće, već nisu razvila potpunu kontrolu mišića bešike i ona se automatski prazni, čim se napuni, a da dete toga nije svesno. Pored razvojnih, fizioloških razloga, uzroci mogu biti genetske prirode – ako su oba roditelja imala problem noćnog mokrenja, velike su šanse (75 odsto) da i dete bude pogođeno ovom neprijatnošću, dok su šanse manje (oko 25 posto), kada je samo jedan roditelj u detinjstvu imao ovaj problem. Takođe, uzrok može biti hormonske prirode – smanjena proizodnja hormona vazopresina koji utiče na proizvodnju urina tokom noći, može dovesti do povećanog nakupljanja mokraće – bešika se noću puni više nego što bi trebalo, a noćna nezgoda je praćena velikom količinom tečnosti.

Smanjen funkcionalni kapacitet bešike takođe može biti uzrok noćnog mokrenja, dok je kod vrlo malog broja dece ovo posledica urođenog ili stečenog oštećenja ili oboljenja nervnih struktura koje upravljaju kontrolom bešike, mokraćnih kanala i mišića.

Noćno mokrenje nije povezano sa stresom

Roditelji često pretpostavljaju da je noćno mokrenje znak emocionalnog stresa – ali iako stres ponekad može biti faktor, svakako nije najčešći uzrok. Zapravo, stvari su verovatno obrnute – noćno mokrenje izaziva stres i uznemirenost, stid i osećanje krivice, jer dete može osećati da je uradilo nešto „nevaljalo“. Deci koja imaju noćne nezgode, potrebna je ljubav i podrška, a ne krivica i sramota, zato je veoma važno da ovom problemu pristupite pažljivo, sa razumevanjem i bez nerviranja i optuživanja deteta.

Pročitajte i ovo: Kada treba da obuzdate zaštitnički instinkt i dozvolite detetu da rizikuje

Obratite se lekaru opšte prakse

Lekar može prepisati tablete koje smanjuju proizvodnju urina tokom noći kao podršku u situacijama koje su izazovne za dete koje ima problem noćnog mokrenja, ukoliko dete ide na višednevnu ekskurziju, ili treba da prespava kod prijatelja. Ove tablete nisu pogodne za dugotrajnu upotrebu, ali mogu detetu dati samopouzdanje da neće imati problema sa noćnim nezgodama, kada je van kuće.

Opstipacija može igrati ulogu

Ako dete ima zatvor, ili nema redovno, dnevno pražnjenje, to može dovesti do pritiska na bešiku i čestog mokrenja, sa manjim nezgodama koje se dešavaju i tokom dana i tokom noći. Lekari obično prepisuju laksative, kao početni tretman, ali možete pokušati sa suplementima magnezijuma, uvesti u ishranu laneno seme, suve šljive, kivi, kako bi se stolica omekšala. Dobro je uključiti i probiotik – pokazalo se da soj bacillus coagulans pomaže kod zatvora.

Isključite infekciju kao uzrok

Ako dete često ima noćno mokrenje, važno je da se isključi infekcija kao uzrok – to znači da je potrebno bakteriološko testiranje urina, koje će utvrditi ili isključiti postojanje infekcije. Ukoliko ona postoji, lako se rešava upotrebom odgovarajućih antibiotika. Takođe, treba uzeti u obzir infekciju streptokokama, koje mogu biti prisutne kod upale krajnika, ili kod šarlaha. Neka deca doživljavaju PANDAS (pedijatrijski autoimuni neuorpsihijatrijski poremećaj povezan sa infekcijom streptokokama), koji se može javiti nekoliko nedelja ili čak meseci, nakon preležane infekcije, a simptomi ovog poremećaja uključuju anksioznost, pojavu tikova, poremećaj spavanja, učestalost mokrenja, noćno mokrenje. Paraziti u crevima takođe mogu dovesti do poremećaja sna i mokrenja u krevet, tako da treba ispitati, odnosno, iskučiti i ovu mogućnost.

Tretman

Ne postoji jedinstven lek protiv noćnog mokrenja, ali kombinacija podrške koju pružate, praktikovanje saveta lekara i korišćenja lekova za smanjenje količine urina tokom noći, vremenom će dati rezultate. Nipošto ne smete kažnajvati dete zbog noćnih nezgoda – noćno mokrenje je nesvesno i dete nije krivo što mu se to događa. Da bi se olakšala socijalizacija i ojačalo samopouzdanje, možete zajedno sa detetom osmisliti strategiju korišćenja „pomagala“ i taktičkog izbegavanja pijenja tečnosti u večernjim satima. Dete se oseća bespomoćno zbog svog problema i treba da bude aktivno u njegovom rešavanju – podstaknite ga da razvije naviku prestanka uzimanja tečnosti uveče i odlaska u toalet pre spavanja, a možete se i dogovoriti da ga tokom noći probudite kako bi otišlo do toaleta. Takođe, za lakšu sanaciju nezgode, možete koristiti nepropustljiv podmetač koji se stavlja preko dušeka, kao i specijalne noćne gaćice (ukoliko dete želi da ih nosi).

Ukoliko dođe do noćnog mokrenja, dete ne treba da sedi po strani kao krivac, već da pomogne u promeni posteljine, odnosno, da to uradi samo. Jednostavno uključivanje daće detetu osećaj delotvornosti, ali i sigurnosti da se ne dešava ništa sramno i kažnjivo – suočavanje i praktično i smireno nošenje sa problemom noćnog mokrenja, na kraju dovode do željenih rezultata i nezgode se proređuju, dok konačno ne prestanu. Najvažnije je da budete veoma strpljivi i da noćno mokrenje ne shvatate dramatično – to je veoma česta pojava, koja će vremenom proći bez emocionalnih i psiholoških posledica, ukoliko je vaš pristup stabilan i podržavajući.

Pročitajte i ovo: Kako da ublažite roditeljski burnout

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.

Ostavi komentar

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.