Kad odjednom reagujete na crno vino i sir – možda ste preosetljivi na histamin
U srednjim godinama sve prateće neugodnosti, poput nesanice, anksioznosti, iritacije kože i osetljivosti na hranu lako se mogu pripisati hormonima. Ali sve veći broj stručnjaka sugeriše da je pravi uzrok najverovatnije netolerancija, odnosno, osetljivost na histamin. Hormonske promene mogu poremetiti način na koji se vaše telo nosi sa histaminom i, za mnoge žene, razumevanje ove veze je deo koji nedostaje u dugotrajnoj zdravstvenoj slagalici.
Šta je histamin i zašto je važan
Histamin je prirodna hemikalija u telu koja igra ulogu u imunološkom odgovoru, varenju, pa čak i funkciji mozga. Pomaže u regulisanju želudačne kiseline, održava nas budnim i oslobađa se tokom alergijskih reakcija. Takođe se nalazi u širokom spektru namirnica,a posebno u dugotrajnim, fermentisanim ili konzerviranim proizvodima, kao što su crveno vino, sir, sirće, sušeno meso, pa čak i naizgled zdravi proizvodi poput avokada i paradajza. U normalnim okolnostima, histamin razgrađuje enzim koji se zove diamin oksidaza (DAO), koji se proizvodi u crevima. Ali kada su nivoi DAO niski ili je opterećenje histaminom previsoko, on se nakuplja u telu, što dovodi do kaskade simptoma koji na površini mogu delovati nepovezano. Može se javljati koprivnjača, migrena, anksioznost, problemi sa varenjem, začepljenja nosa i još mnogo toga.
Osetljivost na histamin može postati posebno nezgodna tokom perimenopauze i menopauze, kada hormonske promene značajno menjaju sposobnost tela da reguliše histamin. Pokazano je da estrogen povećava nivoe histamina, a takođe suzbija aktivnost DAO. Dakle, tokom perioda hormonskog fluksa, posebno kada estrogen skoči ili postane nestabilan, nivoi histamina se mogu povećati. U međuvremenu, progesteron, koji ima smirujući, stabilizujući efekat na histamin, stalno opada sa godinama. Spoj viška histamina i manjka progesterona može stvoriti brojne simptome, koje žene jednostavno svrstavaju uz sve ostale tegobe perimenopauze.
Kako se manifestuje preterana osetljivost na histamin
Pošto histamin utiče na toliko sistema – imuni, digestivni i neurološki – simptomi se često pogrešno dijagnostikuju ili zanemaruju. Ključno je tražiti grupe simptoma, posebno one koji izgleda da variraju ili se pogoršavaju sa hormonskim promenama ili nakon konzumiranja određene hrane. Uobičajeni simptomi uključuju crvenilo ili osećaj vrućine i svraba nakon jela ili pića, česte glavobolje ili migrene, digestivne simptome poput nadimanja, gasova ili refluksa kiseline i emocionalne simptome poput anksioznosti ili palpitacije (uzlupavanja) srca.
Takođe se može javiti curenje nosa ili začepljenje sinusa, osip na koži ili koprivnjača, uporni umor ili nemiran san. Često kombinacija simptoma otkriva višak histamina kao zajednički imenitelj, koji povezuje sve simptome. Naročito ako se javlja reakcija na crvno vino, sir ili fermentisanu hranu i ako simptomi opadaju i teku sa ciklusom.
Zašto se osetljivost na histamin pogoršava u srednjim godinama
Iako su hormonske promene veliki deo priče, one nisu jedini faktor. Kako žene stare, dešava se nekoliko fizioloških promena koje pojačavaju osetljivost na histamin. Do četrdesete ili pedesete godine, mnoge žene već imaju probleme sa probavim traktom ili hronični stres koji narušavaju sposobnost tela da razgradi histamin. DAO se proizvodi u sluzokoži creva, a ona postaje ugrožena godinama konzumiranja prerađene hrane, alkohola, lekova, kao i stanja poput sindroma iritabilnog crveva i nagomilanog stresa.
Pored toga, propustljivost creva se povećava sa godinama, a raznolikost mikrobioma opada, što stvara unutrašnje okruženje u kojem se histamin može nakupljati. Jetra, koja takođe igra ulogu u detoksikaciji histamina, može vremenom postati troma, posebno ako je preopterećena toksinima, alkoholom ili nedostatkom hranljivih materija.
I to je, uglavnom, razlog zašto žene u srednjim godinama iznenada otkrivaju da im ne prija hrana u kojoj su ranije uživale bez ikakvih problema. Dakle, nije stvar samo u hormonima, već čitav organizam postaje manje otporan.
Kako povećati toleranciju na histamin
Vodite računa o zdravlju probave
Creva su prva linija odbrane od preopterećenja histaminom. Oko 70% imunog sistema nalazi se u crevima i tu se histamin proizvodi i uklanja. Zdrava creva pomažu u regulisanju imunih odgovora i smanjuju mogućnost nakupljanja histamina. Razmislite o rešavanju osnovnih problema sa crevima uz pomoć praktičara i kontrolišite upotrebu lekova, kao što su lekovi protiv bolova ili antibiotici, koji mogu oštetiti sluzokožu creva.
Izbegnite osetljivost na histamin ishranom
Kratkoročna dijeta sa niskim sadržajem histamina može biti transformativna. Eliminišite hranu sa visokim sadržajem histamina poput crvenog vina, sira, paradajza, avokada i fermentisane hrane na dve do četiri nedelje, a zatim je polako ponovo uvodite da biste procenili svoj lični prag. U međuvremenu, jedite sveže, hranljive obroke bogate antioksidansima i antiinflamatornim sastojcima.
Zdravlje jetre i osetljivost na histamin
Jetra je ključni igrač u razgradnji viška histamina. Kada je troma, histamin se zadržava. Da biste aktivirali jetru i podržali njenu funkciju, konzumirajte krstasto povrće, poput karfiola, brokolija i prokulica i zeleniša poput rukole. Ove namirnice deluju pročišćavajuće i podržavaju detoksikaciju.
Izgradite otpornost na stres
Hronični stres je jedan od najvećih okidača za oslobađanje histamina, a takođe je i jedan od najzanemarenijih. Stres suzbija DAO i dovodi telo u hiperreaktivno stanje. Čak i uz najbolji režim ishrane, ako je vaš nervni sistem zaglavljen u modelu borbe ili bekstva, osetljivost na histamin će opstati. Dajte prioritet svakodnevnim umirujućim praksama poput dubokog disanja, šetnje u prirodi, joge i pravilne higijene spavanja kako biste smanjili opterećenje histaminom.
Pametno koristite suplemente
Određeni hranljivi sastojci mogu pomoći vašem telu da efikasnije upravlja histaminom. Preporučljivi su kvercetin, vitamin C, magnezijum, B6 i DAO enzimi, ali nemojte ih sami sebi propisivati. Ovi suplementi podržavaju razgradnju histamina, ali nisu zamena za rešavanje osnovnog uzroka i zato pametno korišćenje suplemenata uključuje savetovanje sa lekarom.
Slušajte svoje telo
Na kraju krajeva, prepoznavanje obrazaca je ključno. Ako se vaši simptomi pojave oko ovulacije ili ako svaki put reagujete na određenu hranu, vaše telo vam šalje signale na koje treba da obratite pažnju. Vođenje dnevnika simptoma i hrane može vam pomoći da identifikujete veze između hrane, stresa, hormona i svog stanja i raspoloženja.
Pročitajte i ovo: Atopijski dermatitis – boljka 21. veka
Brankica Milošević