Kako posleporođajni oporavak utiče na seksualni život?

Nakon porođaja mnogo toga se menja u životu žene, a svakako je jedna od tih stvari – način života. Te promene posebno mogu da se ogledaju u odnosu između nas i našeg partnera. Kako smo do juče bili par koji svoje vreme upravlja prema međusobnim obavezama i potrebama, dolaskom novog života na svet – to se menja. Sada potrebe bebe postaju prioritet i to utiče na svaki segment života.

Osim vremena koje postaje ograničeno, znatno više nego pre dolaska bebe, nakon porođaja žena se nalazi u četvrtom trimestru, odnosno periodu kada hormoni prave određene promene kako bismo se najbolje moguće oporavili nakon porođaja, kao i da bismo bebi obezbedili sve najbolje. Najčešće hormoni nakon porođaja utiču nepovoljno na naš libido, a tome u prilog ide umor, nespavanje, eventualno nezadovoljstvo kolotečinom u koju neretko upadamo, kao i moguće posledice koje osećamo na telu nakon trudnoće i porođaja.

Da nije sve tako crno, govori činjenica da se pravilnim oporavkom nakon porođaja mnogo toga može poboljšati. Pre svega, problem sa libidom je usko povezan sa disanjem. Smanjen prenos signala iz naših organa i celog tela je direktna posledica problema sa disanjem, mi na taj način nemamo dovoljan broj informacija o svom telu, njegovom stanju i funkciji i to može da utiče na stvaranje loše slike o telu, što ima negativan uticaj na naš libido. Tada nastaje začarani krug iz koga ne znamo kako da izađemo i na sebe stavljamo preveliki teret jer nam se čini da smo u teško rešivoj situaciji, a zapravo je sve relativno lako rešivo kad imamo prave informacije kako to da uradimo.

Disanje bi trebalo da bude na nos. Prilikom udaha dijaragma se širi i potiskuje sve organe. Stomak bi trebalo da se širi ravnomerno u svim pravcima, kako ka napred, tako i u stranu, a pritisak prilikom udaha bi trebalo da se oseti i sa leđne strane. Naš grudni koš ne bi trebalo da se podiže i spušta. Svaki disbalans u disanju je znak da je potrebno da radimo na jačanju određenih mišića i uspostavljanju pravilnog obrasca disanja.

Pročitajte i ovo: Koji je rok da skinete stomak nakon porođaja?

Osim disanja, na naš libido utiče i nepravilna postura koju nažalost većina žena ima, a posebno nakon porođaja. Zbog slabosti stomačnih mišića, koja je nakon porođaja sasvim normalna, usled neaktivnosti i neadekvatnog oporavka i prebrzog opterećenja tela, naši mišići kompenzuju stvarajući disbalans i na taj način menjaju posturu. Loša postura dovodi do disbalansa u mišićima karličnog dna, koji postaju stisnuti u delu gde se nalazi klitoris, smanjujući cirkulaciju. Smanjena cirkulacija dovodi do gubitka sposobnosti klitorisa za maksimalnu erekciju što dovodi do smanjenja libida i negativno utiče na seksualni užitak.

Takođe, kada su mišići karličnog dna slabi, oni nemaju snage da pumpaju krv nazad do srca, zajedno sa mišićima nogu. Osim loše cirkulacije i smanjenog libida, slabost mišića karličnog dna dovodi do oticanja nogu i pucanja kapilara. Kao organ koji ima 10.000 nervnih završetaka, prokrvljenost klitorisa je vrlo važna i direktno utiče na naš seksualni užitak. Tako da, ako želimo da poboljšamo svoj libido, potrebno je da poboljšamo svoju cirkulaciju i ojačamo mišiće karličnog dna.

Stres i anksioznost, ukoliko su pristuni, takođe nepovoljno deluju na naš seksualni život jer je naš odbrambeni mehanizam da se automatski zatvaramo i stežemo. Vilica, vrat, glasne žice i dijafragma, zadnjica i karlično dno su delovi tela koji se zatvaraju i koji direktno utiču na našu vaginu, preko naših nerava. Ukoliko postoji disbalans u našem telu, on će se prvo manifestovati kroz nemogućnost da se borimo protiv stresa, da se zauzmemo za sebe i svoje zdravlje, da praznimo creva i da uživamo u seksualnom odnosu.

Pored toga, naše kretne navike mogu da pomognu da se telo lakše i brže oporavi i ojača, pre svega iznutra, a zatim i spolja. Sa druge strane, nepravilno sedenje može mnogo da utiče na slabost mišića karličnog dna, a to je recimo stvar na koju relativno lako možemo da utičemo, samo je potrebno da osvestimo i da promenimo. Kako je sedenje aktivnost koju sprovodimo duže vremena i rutinski, veliku ulogu igra ukoliko ovu naviku popravimo.

Zvog svega navedenog, uloga posleporođajnog oporavka je važna – kako za naše opšte zdravlje, tako i za naš seksualni život. Prerano vraćanje aktivnostima koje smo radile pre trudnoće može biti podjednako nepovoljno kao i neaktivnost. U prvim danima nakon porođaja potrebno je da dopustimo svom telu da se odmori i da izbegavamo napor i podizanje opterećenja, posebno kad je u pitanju oporavak nakon carskog reza.

Prva tačka od koje je važno da krenemo je disanje i jačanje dubokih stomačnih mišića. Ove vežbe možemo raditi već u prvim danima nakon porođaja, one nisu intenzivne, a važne su i zbog toga što se na taj način bolje povezujemo sa svojim telom. Ključ oporavka je da dopustimo sebi vreme i da ne žurimo, već idemo korak po korak napred, svojim tempom, bez postavljanja očekivanja i rokova.

Pročitajte i ovo: Zbog čega imamo salo na stomaku?

Naslovna fotografija: unsplash.com

Marina je specijalista za korektivne vežbe za trudnice i porodilje, fitnes trener i savetnik za ishranu i suplementaciju. Oblikuje, jača i motiviše ženska tela, duše i srca. Veruje da svako od nas ima moć da bude baš ono što poželi, kroz učenje, lični razvoj i akciju. Njeni klijenti kažu da ima ledja za podršku, rame za plakanje, i mišiće za podizanje. Pokazaće ti da možeš i kada misliš da je to nemoguće. Marina ne voli da kuva, ali odlično to radi. Nasuprot tome, obožava da peva, ali je koči boja očiju.