Zbog čega imamo salo na stomaku?

Postoje ta neka mesta koja su malo više podložna taloženju masnih naslaga nego druga. Genetika jednim delom igra značajnu ulogu u lokalizovanju gde će se masti prvo stvarati u nešto većoj količini, a, po pravilu, i odakle će poslednje nestajati u procesu mršavljenja. Kod jednog broja osoba to je upravo stomak.

Drugi značajan faktor jeste neaktivnost tog dela tela, posebno kada je u pitanju donji deo stomaka. Mesto na stomaku koje se najviše ispupči kad sednemo označava zonu gde je interabdonalni pritisak veći od snage naših mišića i znak je da treba da ojačamo taj deo stomaka. Kako većina nas sedi često i dugo, taj deo trbušnog zida vremenom slabi usled nedovoljne aktivacije i pritiska koji na njega deluje sa unutrašnje strane.

Rešenje za ovo pitanje je aktivacija tih mišića koji su godinama unazad bili najmanje aktivni. Dakle, ono što je na nama najmanje aktivno je mesto gde nam se najlakše skupljaju masne naslage. Kako da se aktiviraju najneaktivniji delovi tela i uspavani mišići je prvo što učimo na postnatal programu jer su baš ti mišići osnova svih naših pokreta.

Postoje dve vrste masnog tkiva koje se gomila oko struka. Prvo je potkožno tkivo, koje se lakše topi i manje je rizično po naše zdravlje, a drugo tkivo su viscelarne masti, koje predstavljaju faktor rizika za pojedina zdravstvena stanja, popust visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tip 2 itd. Viscelarna mast je dubinska, ona oblaže jetru i druge organe, a taloži se usled nezdrave ishrane i manjka fizičke aktivnosti.

Nekada je bilo popularno uverenje da su sve masti nepoželjne u ishrani. Sada znamo da su masti neizostavni deo ishrane, istraživanjima se došlo do toga da ih delimo u najčešće dve grupe: zdrave i nezdrave masti.

Zdrave masti predstavljaju one koje su dobre za naše zdravlje i nikako ih ne treba izbacivati iz ishrane čak i kada smo u procesu smanjivanja masnih naslaga. To su nezasićene masne kiseline u koje spadaju omega-3 i omega-6 i važne su za ispravan rad imunog sistema, mozga, srca i krvnih sudova, a istraživanja ukazuju da ove masti pomažu da se redukuje salo sa stomaka. Sadrže brojne antioksidante koji su zaduženi za uništavanje slobodnih radikala u organizmu, nastalih kao nusprodukt metaboličkih procesa u organizmu. Utiču, takođe, na snižavanje lošeg holesterola u krvi i pomažu u smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Nasuprot njima, nezdrave masti, odnosno trans masne kiseline su odgovorne za stvaranje sala na stomaku. Nalaze se u većini konditorski proizvoda, u prženoj hrani, margarinu itd. One izazivaju probleme sa srcem i začepljenjem krvnih sudova, a predstavljaju rizik za maligna oboljenja i dijabetes drugog tipa.

Ishrana koja nije u balansu, gde se favorizuje meso naspram vlakana, takođe može dovesti do povećanja masti na stomaku. Istina je da proteini drže sitosti i važni su u izgradnji mišićne mase, ali i vlakna takođe pružaju duži osećaj sitosti i stabilizuju hormone, a neprocenjiva su za zdravlje, prvenstveno za organe za varenje.

Pročitajte i ovo: 5 načina da ostanemo aktivni kad dođu hladniji dani

Alkohol u našem telu utiče na više nivoa. U pogledu masti, on suzbija sagorevanje sala, ali doprinosi i stvaranju novih masnih naslaga jer se deo kalorija iz alkohola delimično zadržava i na stomaku. Pored toga, alkohol je uzročnik upalnih procesa u organizmu i problema sa jetrom.

Dobar deo zdravstvenih problema potiče od poremećene crevne flore. Kako u našim crevima živi na stotine bakterija, važno je održavati ih u balansu jer direktno utiču na naš imuni sistem. Kada je na snazi dobar balans, manja je količina kalorija koja se apsorbuje iz hrane. Disbalans bakterija u crevnoj flori direktno utiče na abdominalnu gojaznost i povećava rizik od dobijanja dijabetesa tip 2.

Povišen kortizol, hormon stresa koji se aktivira usled povreda, trauma, osećanja besa i ljutnje može uticati na razgradnju proteina u mišićima i skladištenje masnih naslaga i vode u donjem delu stomaka. On kontroliše energetski balans i mobiliše, odnosno aktivira proizvodnju šećera usled dnevnih aktivnosti. Tako imamo u krvi stalan izvor energije. Ukoliko je dugo vremena povišen, kortizol vremenom dovodi do zdravstvenih stanja poput insulinske rezistencije i dijabetesa tip 2.

Melatonin je hormon koji utiče na kvalitetan san i bitan je za proizvodnju hormona rasta. U nedostatku melatonina telo ne postiže svoju potpunu regeneraciju i ulazi u kataboličke faze tkiva usled stresa i manjka regeneracije. Iako dovodi do sveukupnog gojenja, a posebno do stvaranja abdominalnog sala, on zapravo dovodi i do zadržavanja vode u organizmu.

Kod ljudi koji ne spavaju dovoljno tokom dužeg vremena dolazi do pojave prekida disanja tokom sna i ova pojava je u direktnoj vezi sa gojaznošću i stvaranjem abdominalnih masti.

Kod žena je specifično stvaranje masnih naslaga na stomaku usled hormonalnih promena, posebno tokom menopauze. Ključni hormon koji utiče na ovu pojavu je estrogen. Tokom puberteta i u mladosti, estrogen daje znak telu da skladišti masti u predelu bokova i butina u cilju pripreme za potencijalnu trudnoću. Salo koje stvara ovom prilikom nije štetno, iako nekad imamo poteškoća da ga se oslobodimo.

Kako nastupaju zrelije godine, posebno menopauza, nivo estrogena značajno opada i salo se kladišti na stomaku, umesto na butinama i bokovima. Istraživanja pokazuju da genetika ima veliku ulogu tokom ovih procesa, kao da postoji veza između vremena kada nastupi menopauza i količine abdominalnog sala. Žene koje ranije stupe u menopauzu pokazalo se da dobiju manje abdominalnih masti.

Najčešće nije samo jedan od uzroka odgovoran za nastajanje masti u predelu stomaka, već je to uticaj više njih. Koji god da su uzroci nastanka abdominalnog sala, ono što možemo da uradimo jeste da se hranimo zdravo i balansirano, imamo dovoljno sna, budemo fizički aktivni i što bolje upravljamo stresom.

Pročitajte i ovo: Koji je rok da skinete stomak nakon porođaja?

Naslovna fotografija: unsplash.com

Marina je specijalista za korektivne vežbe za trudnice i porodilje, fitnes trener i savetnik za ishranu i suplementaciju. Oblikuje, jača i motiviše ženska tela, duše i srca. Veruje da svako od nas ima moć da bude baš ono što poželi, kroz učenje, lični razvoj i akciju. Njeni klijenti kažu da ima ledja za podršku, rame za plakanje, i mišiće za podizanje. Pokazaće ti da možeš i kada misliš da je to nemoguće. Marina ne voli da kuva, ali odlično to radi. Nasuprot tome, obožava da peva, ali je koči boja očiju.