Bolje raspoloženje i zdravlje u jednoj čaši soka

Svež sok od narandže i jabuka sa đumbirom zvuči dovoljno privlačno, a verovatno već poznajete taj ukus i sama pomisao na njega vam popravlja raspoloženje. Ali kako se tu uklapa kurkuma? Morate da probate, da biste to otkrili i verujte nam da će to podići vaše standarde!

U jednoj čaši soka dobijate najbolje od sastojaka majke prirode – sok od narandže i jabuka sa đumbirom i kurkumom ima tonu prednosti kada je u pitanju vaše zdravlje i stabilno raspoloženje. Od protivupalnog i antioksidativnog dejstva u organizmu, do popravljanja raspoloženja i kognitivnih funkcija – nemate šta da ne volite u ovoj kombinaciji.

Svež sok za mentalno zdravlje i dobro raspoloženje

Na mnogo načina, ovaj napitak može biti svakodnevni podsetnik da date prioritet brizi o sebi i svom blagostanju. Podstiče svesniji pristup ishrani, u kojoj svaki sastojak ima svoju svrhu, a svaki gutljaj vas približava ravnoteži i harmoniji. Kurkuma i đumbir se od davnina koriste u medicinske i terapeutske svrhe – uzmite ove sastojke kao dar prošlosti i uživajte na trenutak u osećaju zahvalnosti. Razmislite odakle oni dolaze, koliko je vremena i truda (prirode i ljudi) uloženo, da biste biste vi u svojoj kuhinji mogli da pripremite ovaj jednostavan, a ipak čudesan napitak.

Ovo može biti odlična majndfulnes vežba, koja podstiče poštovanje i svestan pristup svemu što unosite u svoje telo, čime hranite svoj organizam, svoj mozak i um.

Neko je odgajio te pomorandže i jabuke, zasadio ih i zalivao, brao, pakovao, transportovao, unosio gajbe u prodavnicu i stavio ih na na tezgu ili raf sa koga ste ih birali. Ako imate jasnu predstavu odakle dolazi i đumbir i odakle je i kako kurkuma dospela do vas, razmišljajte i o tome. Stvorite mentalne slike, koje izazivaju vašu zahvalnost, izoštravaju percepciju i produbljuju svesnost. Pomislite na drevni indijanski (šamanski) pristup lovini – lovci su imali ritual zahvalnosti životinji koja im je omogućila da nahrane svoje pleme, a zemljoradnici zemlji i nebu koji su obezbedili vlagu i toplotu da usevi niknu. U našem narodu se održalo poštovanje prema parčetu hleba – osvestite odakle ono dolazi.

Setite se toga, pre nego šte uzmete gutljaj napitka ili zalogaj hrane, a u osećanje zahvalnosti uključite i sebe – jer vi ste uložili vreme, pažnju i rad, da taj napitak i tu hranu pripremite. Zahvalnost, ljubav i poštovanje su pravo raspoloženje sa kojim treba da pristupite kako pripremi, tako i konzumiranju hrane i napitaka.

Pa, kada ste sa odgovarajućim stavom postigli pravo raspoloženje, vreme je da pripremite osvežavajući, ukusan i hranljiv napitak – sa ljubavlju, sastojkom koji nikada nije suvišan i ne može ga biti previše.

Pročitajte i ovo: Zen hrana – Budina činija za smiren um i mentalnu jasnoću

Sok od narandže i jabuke, đumbira i kurkume

Za svež sok potrebno vam je petnaestak minuta pripreme, dve oljuštene i iseckane jabuke, četiri oljuštene pomorandže, jedan oljušten limun, kašika svežeg mlevenog đumbira, kašika sveže mlevene kurkume i dve šolje vode.

Stavite jabuke, pomorandže i limun u blender i blendajte dok ne dobijete glatku masu. Dodajte đumbir i kurkumu i ponovite. Na kraju dodajte vodu i mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Ako želite da sok bude ređi, dodajte još vode.

Vaša čaša zdravlja koja popravlja raspoloženje je spremna i možete je popiti naiskap, ili možete sesti i ispijati je lagano i sa uživanjem. Započnite jutro sa ovim napitkom, ili ga napravite kao dodatak zdravoj večeri.

Kako vam ovaj napitak popravlja raspoloženje

Moć drevnih začina i korena

Kurkuma je superzvezda u oblasti prirodne ishrane i zdravlja i ovaj začin se koristi duže od 4.000 godina za prevenciju lečenje, kao i za dodatak ukusa jelima (poput karija). Sadrži aktivno jedinjenje kurkumin, poznato po antiupalnom i antioksidativnom dejstvu. Istraživanja sugerišu da kurkumin može pozitivno uticati na poremećaje raspoloženja i kognitivne funkcije, sprečavajući kognitivni pad, koji dolazi sa godinama.

Drevni koren, đumbir, stimuliše varenje i jača imunitet, ali njegove prednosti nadilaze probavni sistem. Đumbir takođe ima antiinflamatoran i antioksidativna svojstva, što za um znači potencijalno smanjenje stresa i anksioznosti.

Narandže imaju visok sadržaj vitamina C, čija su protivupalna dejstva poznata, a poznato je i da su hronične upale povezane sa anksioznošću i da remete raspoloženje i emocionalnu stabilnost.

Takođe, vitamin C je neophodan za pretvaranje dopamina u serotonin, hormon sreće, koji nam popravlja i stabilizuje raspoloženje.

Jabuke su prepune antioksidanata i doprinose smanjenju oksidativnog stresa u telu i mozgu, koji je povezan sa problemima mentalnog zdravlja, kao što su anksioznost i depresivno raspoloženje. One su takođe bogate dijetalnim vlaknima, što je izuzetno korisno za zdrav mikrobiom creva.

Holistički pristup zdravlju nas podseća da su creva i mozak povezani komunikacionom mrežom i da je zdravlje creva bitno za mentalno zdravlje i smanjenje rizika od razvijanja mentalnih problema.

Prigrlite svestan i sveobuhvatan pristup ishrani i pružite svom telu i umu hranu koja ih snabdeva zdravim sastojcima i ima blagotvoran uticaj.

Pročitajte i ovo: Doručak za energičan početak dana – ovsena kaša sa kakaom i bananama

 

Naslovna fotografija: Naas Nahas (DStudio)

Brankica Milošević