Saksijske biljke za početnike – izaberite one koje neće tako lako uvenuti

Ako ste već pokušavali da negujete neke saksijske biljke, koje ste možda dobili na poklon i osećate se kao serijski ubica zbog toga što ste na njih zaboravili i sve su vam uvenule, nemojte odustajati zbog osećanja krivice. Biljke oplemenjuju prostor, ne samo zbog dekorativnog efekta, već i zato što čiste vazduh i imaju pozitivan psihološki uticaj, odnosno, smanjuju stres. A da biste to postigli, samo treba da odaberete one koje su otporne i uspevaju da žive sa malo svetlosti i zalivanja.

Stručnjaci za baštovanstvo predlažu vam saksijske biljke koje najbolje uspevaju uz minimalnu brigu i ne zahtevaju posebne uslove, a omogućavaju vam da personalizujete svoj prostor (u domu ili kancelariji) i pretvorite ga u oazu smirenosti i zelenila.

Каko da odaberete otporne saksijske biljke

Uzmite u obzir svoj nivo iskustva

Možete izabrati saksijske bilje različite veličine i bujnosti, koje odgovaraju vašem životnom stilu i ukusu. Ali, pre svega uzmite u obzir svoj nivo iskustva sa negom biljaka – ako vam biljke uspevaju i njihovo negovanje za vas predstavlja zen, možete gajiti rascvetane bašte u svom domu. Međutim, ako ste sve biljke do sada gledali kako venu i suše se i niste uspeli da razvijete osećaj za negu, ili se uopšte i niste oprobali u nezi biljaka, odaberite onu koja nije zahtevna, koja se dobro oseća i na svetlu i bez mnogo svetla i ne mora često da se zaliva. Otporne saksijske biljke će vas ohrabriti da nastavite da istražujete i vidite da li će vam uspevati i zahtevnije cveće.

Pronađite saksijske biljke koje odgovaraju vašem okruženju

Procenite prostor u kome želite da držite saksijske biljke – ako želite neke koje vam izgledaju divno, ali zahtevaju mnogo sunčeve svetlosti, a nemate zgodno mesto pored prozora na njih, potražite bijke koje su kompatibilne sa uslovima koje imate. Dakle, prvo razmislite gde možete postaviti saksije (i da li su možda viseće saksije opcija) i obratite pažnju koliko svetlosti dopire kroz prozore u kom delu dana. Sve biljke traže malo prirodnog svetla, ali različite vrste imaju različite potrebe – pronađite one koje odgovaraju mestu koje imate za saksije i količini svetla koje dopire (severni prozor je možda najzgodniji, ali kroz njega dopire najmanje svetlosti). Pametan izbor je biljka koja odgovara vašem okruženju – tako će ona moći da buja, umesto da se bori da preživi u neodgovarajućim uslovima.

Košulja, džemper i pantalone: Lindex

Pročitajte i ovo: Kako oživeti uvele sobne biljke

Najbolje sobne biljke za početnike

Kada ste razmotrili svoje iskustvo i uslove svog okruženja, razmotrite i predloge stručnjaka za najotpornije saksijske biljke, kao što je ZZ biljka, poznatija kao zamija.

To je jedna od najizdržljivijih sobnih biljaka, koja dobro uspeva sa malo svetlosti i retko se zaliva. Feng šui ovoj biljci pripisuje moć upijanja negativne energije i privlačenja novca i sreće, zbog čega je idealna za radne prostore i kancelarije. A kad odete na odmor, ne morate brinuti da će uvenuti zbog zanemarivanja.

Tu je i biljka zmija, ili svekrvin jezik, koja ima duge sabljaste listove žuto-zelene boje. Ova biljka „najviše oprašta“ u svetu sobnog cveća – ne treba joj puno svetlosti i zehteva temeljno zalivanje jednom u 3 do 4 nedelje, što je idealno za one koji su često na putu.

Sanseverija, sabljica ili indijansko pero, raste dosta visoko i lepo će se uklopiti u uglove prostorije, otporna je na sušu, što znači da joj je potrebno zalivanje samo kada je zemlja u saksiji potpuno isušena (savršeno za zaboravne!). Toleriše širok raspon temperature, vlažnosti i nivoa osvetljenja, ali najbolje uspeva pri jakom indirektnom svetlu.

Ako vašem domu ili radnom prostoru nedostaje prirodno svetlo, postoje mnoge saksijske biljke koje ne samo da preživljavaju, već i napreduju pri slabom osvetljenju. Uzmite potos, vrstu bršljana, poznatog i kao zlatna puzavica, koja je posebno otporna na slabo osvetljenje i brzo raste, lako se razmnožava i izgleda kao lozica. I privlači novac i prosperitet, prema Feng šui tumačenju.

Ako želite viseće saksijske biljke, stručnjaci preporučuju engleski bršljan, koji divno izgleda i stilizuje vaš ambijent, dok istovremeno zauzima minimum prostora. Ovoj biljci je potrebno dovoljno indirektnog svetla i ne treba je izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti, a zaliva se kada je zemlja suva od 25 do 50 procenata. Suvoću zemlje procenjujete tako što je pipnete, odnosno zabodete u nju prst, kako biste proverili da li je zemlja potpuno isušena ili samo u gornjoj polovini. Engleski bršljan se raskošno „porsipa“ iz saksije i uživaće u prskanju vodom sobne temperature, jer mu je potrebno i malo više vlažnosti.

Dracena ili ženski zmaj, ima visoke, uske listove koji rastu pravo uvis – ne grana se i ne zauzma prostor, pa će se lako uklopiti u vaš ambijent, svojom delikatnom, apstraktnom siluetom. Dobro podnosi slabo osvetljenje i zaliva se kada je oko 75 procenta zapremine zemlje suvo.

Ako imate prostora za raskošnije zelenilo, monstera je jedna od najboljih sobnih biljaka koja donosi vibraciju džungle svojim neobičnim velikim listovima sa dubokim urezima. To je tropska biljka koja voli toplotu i vlagu – najniža zimska temperatura koju podnosi je 13 stepeni, dok leti buja pri temperaturama višim od 26 stepeni. U optimalnim letnjim uslovima dovoljno je zalivati je jednom nedeljno (zimi jednom u dve nedelje), a dodatnu vlagu joj treba obezbediti prskanjem mekom vodom. Široki listovi nakupljaju prašinu, pa je poželjno brisati je redovno, vlažnom krpom. U kineskoj kulturi, monstera je simbol dugog i vitalnog života i poštovanja starijih.

Pročitajte i ovo: Kako kućne biljke smanjuju stres i poboljšavaju vaše mentalno zdravlje

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević