Iskusili smo “zvučnu kupku” – meditativni tretman za isceljivanje i relaksaciju, a ovo su naši utisci

Zvučna kupka nije novi new age koncept, već praksa lečenja tela lekovitim zvucima i vibracijama melodičnih instrumenata, koja je stara hiljadama godinama i ima duboke korene u kulturama širom sveta. Umirujuća muzika, tibetanske zvučne i kristalne činije, gongovi, zvončići, činele i ostalo zvučno “oruđe” stvaraju melodiju koja telo i um uvodi u stanje meditacije i pruža složeno iskustvo koje isceljuje i relakasira. Upravo zato smo rešili da isprobamo ovu čudotvornu metodu lečenja i opuštanja tela, a sada vam donosimo detaljne utiske.

Zvučna kupka, meditativno iskustvo u kome se učesnici “kupaju” zvučnim talasima, već više godina je veoma popularna u svetu, a u poslednje vreme izaziva veliko interesovanje i u Beogradu. Reč je o alternativnoj praksi duboke relaksacije koja počinje uz zvuke različitih frekvencija, koje stvaraju kristalne i zvučne činije i svi muzički instrumenti koje smo gore nabrojali, pa čak i sam ljudski glas. Muzika nema posebno privlačnu melodiju ili prepoznatljiv ritam instrumenata, kakav obično možete da čujete na nekom koncertu, već je, umesto toga, stvaraju pažljivo odabrani instrumenti. Glavni cilj je da se stvori frekvencija koja čisti i balansira energiju.

Kako izgleda tretman zvučne kupke?

Tokom zvučne kupke, učesnici leže na leđima, a oni koji praktikuju jogu sigurno već znaju da se ovaj položaj nazivana Savasana. Zatim, najčešće uz zvuke gonga i zvučnih činija, započinje ceo meditativni proces. Kako biste produbili iskustvo, suočili se sa unutrašnjim mislima i oslobodili blokada, ponekad muzičar i instruktor, koji vodi zvučnu kupku, u čas uvode pevanje i mantre. Ovakvo vođeno iskustvo obično traje između 30 i 60 minuta.

Za postizanje duboke relaksacije koriste se i pomoćni rekviziti – valjak ili bolster jastuci koji služe kao podrška za telo prilikom izvođenja položaja. Cilj je da se telo potpuno opusti i da se relaksirate dok uživate u umirujućoj muzici koju sve vreme slušate i upijate svim čulima.

Nakon zvučne kupke, učesnicima se savetuje da postepeno izađu iz Savasana u sedeći položaj. Posle ovog meditativnog procesa je važno da se odmara i unosi što više tečnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana Netanel (@ananetanel)

Kako deluje zvučna kupka na telo?

Iako je zvučna kupka mnogima previše kompleksna, i možda čak izaziva strah, stručnjaci koji sprovode ovu vrstu meditativne prakse je često upoređuju sa akupunkturom. Ako odete na tretman akupunkture, praktičar će vam pomoći da otključate blokiranu energiju u vašem telu. Zvučna kupka je slična, samo što u ovom slučaju umesto igala koristite frekvenciju i vibraciju zvuka.

Na taj način, zvučna kupka koristi zvuk za uklanjanje nesklada iz energetskog sistema, odnosno, za uspostavljanje harmonije, opuštanje tela, postizanje osećaja blagostanja, proširivanje svesti. Ponekad možete doživeti duboko i bolno neprijatno iskustvo, ali samo iz višeg cilja, da bi vam pomoglo da se oslobodite loših obrazaca razmišljanja ili, eventualno, određenih blokada.

Zvučne kupke mogu praktikovati apsolutni svi oni koji žele da dožive novo iskustvo – bez obzira na godine, fizičku spremnost ili građu tela. Pošto sve vreme ležite u Savasani, nije vam potrebna nikakva posebna fleksibilnost. Verovatno, najbolji deo ovog tretmana za isceljivanje je to što ne morate ništa da radite osim da se pojavite u udobnoj odeći i da upijate zvukove oko sebe dok mirno ležite na podu.

Probali smo zvučnu kupku, a ovo su prvi utisci

Zvučne kupke najčešće organizuju joga studiji, u okviru svojih posebnih workshop radionica koje se održavaju vikendom. Kada smo čuli da je takav događaj planiran da se održi u Beogradu, istog momenta smo rezervisali termin i željno iščekivali da se približi datum! Na zakazan dan, pojavili smo se u jednom popularnom studiju, a u osvetljenom prostoru sačekala nas je grupa jogija, instruktorka i muzičar koji je već postavio neobične instrumente, ukrase i set kristalnih činija. Magija je počela.

Svi smo se udobno smestili na svoje joga prostirke, a zatim zauzeli Savasana položaj, uz upotrebu bolster jastuka koji su dodatno opustili mišiće i celo telo. Zvuci su se širili prostorijom, a prvih nekoliko minuta bilo je teško osloboditi se misli i prepustiti se čišćenju. A onda su tokom procesa počele da se javljaju različite reakcije tela. Bukvalno svaka duboko usađena emocija, misao, sećanje i prošlo iskustvo pojavili su se u umu, i vrlo lako smo mogli da vidimo sve izvore stresa koji su nas godinama blokirali. Tokom čitave sesije zvučnog kupanja, stalno smo duboko ulazili u meditativno stanje, a zatim izlazili van, svesni mesta i ljudi koji nas okružuju.

Svaki put kad bismo napustili meditaciju, podsetili bismo se nečega što nam je izazivalo bol i anksioznost. Svaki put kad bismo bili unutra, oslobodili bismo se ove tenzije i prešli na sledeću stvar. U ovom trenutku smo se osećali užasno, ali kasnije nas je to navelo da razmišljamo o procesu isceljenja. Da bismo preboleli nešto, moramo postati svesni svih loših stvari u našem životu. Moramo se suočiti sa lošim, da bismo mogli da dođemo do mira, zar ne?

Pročitajte i ovo: Uskladite se sa prirodom uz duhovne prakse za jesen

Naslovna fotografija: instagram.com/alignwithbella

Kristina Page