Baštovanski saveti za početnike, koji vam mogu biti korisni tokom leta

Održavanje bašte se tokom leta razlikuje od onog što ste do sada radili, ili sada prvi put radite. Ako ste početnik i puni entuzijazma za gajenje bašte (bilo da negujete cveće, voće ili povrće ili sve zajedno), možete raskrčiti korov i stvoriti bujnu baštu na najograničenijem kvadratu zemlje u svom dvorištu. Takođe, održavanje bašte može da znači gajenje biljaka na terasi – vaš zeleni i cvetni kutak raja može napredovati u saksijama i skučenim uslovima, uz malo truda i poznavanje neophodnih trikova.

Korisni saveti za održavanje bašte u letnjem periodu

Odredite šta ćete uzgajati

Pre nego što počnete da sadite sukulente ili kupite drvce limuna u biljnoj apoteci, pozabavite se istraživanjem i razmišljanjem o uslovima u vašoj bašti (ili na terasi) koji se smenjuju tokom godine. Imajte u vidu najniže moguće zimske temperature, kišne i vetrovite periode, ali i stranu sveta na koju gleda vaša baštica. Želećete da gajite otporne biljke, ili da prvo postavite neku zaštitu od vetra kome je bašta (ili terasa) najčešće izložena i u tom slučaju ćete možda prvo hteti da uzgajite zaštitni zid od četinara (tuja) uz koje ćete saditi niže biljke, koje će koristiti zaštitu izdržljivih zimzelenih stabala. Ili ćete organizovati postavljanje tende na terasi, ili samo razvlačenje šatorskog krila, tako da pravi zaklon od vetra, kiše i prejakog sunca.

Ako svoje biljke sa terase zimi možete uneti unutra, ili imate zastakljenu terasu, onda možete gajiti bilo koje biljke koje uspevaju u saksijama. Održavanje bašte u dvorištu, zahtevaće malo više truda, oko šišanja trave, čupanja korova, okopavanja i zalivanja.

Održavanje bašte uz navodnjavanje

Vašem travnjaku i cveću, povrću i voću, potrebno je zalivanje da bi bili zdravi, a u letnjem periodu ove potrebe su veće, naročito u sušnim periodima. Ako se u vašem kraju dešava da od jula do oktobra ne padne ni kap kiše, biće bolje da osmislite navodnjavanje, nego da održavanje bašte bazirate na zalivanju. Osim toga, upotreba vode iz vodovoda za zalivanje bašte može biti diskutabilna, ili čak zabranjena u letnjem periodu, što nije problem ukoliko u dvorištu imate česmu sa bunarskom vodom, koja nema veze sa vodovodom.

Stručnjaci preporučuju „duboko“ zalivanje jednom nedeljno – a to znači da kada uključite prskalice ili pustite vodu kroz crevo ili neki drugi sistem za zalivanje, bašta treba da se fino natopi – centimetar vode po kvadratu (to je otprilike kao jedan dobar pljusak u trajanju od petnaestak minuta). Istražite sve opcije za efikasnije zalivanje bašte u letnjem periodu, tako da uštedite i vodu i novac – najbolje je da se posavetujete sa onima kojima je održavanje bašte dugogodišnji hobi i koji su već isprobali i otkrili razne trikove.

Pročitajte i ovo: Kako kućne biljke smanjuju stres i poboljšavaju vaše mentalno zdravlje

Održavanje bašte je pre svega održavanje travnjaka

Bilo da imate pažljivo negovan engleski travnjak, na obrađenom i poravantom parčetu zemlje, ili trava i korov sami bujaju (što može biti šarmantno, ako nije potpuno neobuzdano i ne guši druge biljke o kojima se starate), šišanje trave je važan deo održavanja bašte. Možda i najvažniji. Održavanje travnjaka je potrebno tokom cele godine, a naročito u letnjim mesecima. Ukoliko imate kosilicu, potrebno je da obavite servisiranje – promenite ulje, naoštrite sečiva, očistite motor i možda promenite neke delove. Oštra sečiva su najvažnija za čist rez, koji pomaže da trava ostane zdrava i da se ne sparuši tokom leta. Isto važi i za drugi alat za održavanje bašte, trimer ili baštenske makaze. Obrišite, naoštrite, podmažite, zategnite – tako održavate i alat i baštu.

Organsko đubrivo za održavanje bašte

To zapravo znači – đubrivo iz vaše kuhinje. Ima mnogo ostataka koje inače bacate, a koji mogu odlično poslužiti da vaše cveće i biljke bujaju i napreduju. Na primer, talog od kafe. Ako ga i inače ne bacate u odvod (kafezac zna da zapuši cevi), iskoristite ga tako što ćete šolje sa talogom isprati nad šerpom i tom „kafenom vodicom“ zaliti biljke odmah uz koren. Na isti način možete iskoristiti kesice od čaja (pocepajte ih i korišćenu sadržinu pospite oko biljaka prilikom zalivanja. Dobro đubrivo predstavljaju i kore od banane i krompira, kao i tvrdi delovi povrća koje inače bacate. Iseckajte ove ostatke i pomešajte ih sa zemljom uz biljke kojima želite da pružite dodatnu negu. Od njih će se stvoriti hranljiv kompost, od koga će biljke lepo napredovati. To možda nije baš ono što organsko održavanje bašte, ali je sasvim prirodno.

Uzgajanje povrća bez dvorišta

Nemate dvorište? To ne treba da vas spreči da gajite povrće i negujete svoju bašticu. Mnogo povrća sasvim lepo uspeva u saksijama i žardinjerama koje na terasi možete postaviti kaskadno, uz ogradu terase, u visećim saksijama i korpama, na policama… Na otvorenom balkonu možete uzgajati paradajz, boraniju, mladi luk i drugo povrće koje traži malo više prostora i puno sunčeve svetlosti.

Ukoliko u svom domu imate mesta samo za nekoliko saksija unutra, još uvek možete uspešno uzgajati začinsko bilje, zelenu salatu, čeri paradajz i drugo povrće – na prozorskoj dasci, stolu ili polici pred kuhinjskim prozorom. Držači za saksije se mogu montirati i sa spoljne strane prozora, pa odaberite onaj gde ima sunca tokom većeg dela dana i počnite sa začinima. Održavanje bašte začinskog i lekovitog bilja može biti ispunjavajuć hobi, koji je istovremeno veoma koristan.

Koristite tehnologiju

Baštenski Wi Fi sistem može odrediti količinu svetlosti i vode, automatski dodati pravu količinu vode vašim biljkama ili vas upozoriti na potrebu za svetlošću. Ovi sistemi su kompaktni, tako da se lako mogu postaviti na kuhinjski sto. Takođe možete koristiti digitalnu asistenciju za smart telefone ili kućnu asistenciju – Aleksa se, na primer, odlično „snalazi“ na otvorenom i može vam dati korisne i blagovremene informacije o vremenskim uslovima i promenama.

Pročitajte i ovo: Kako da zaštitite biljke tokom letnjih vrućina

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.