9 razloga zašto da vežbate kod kuće

Ponekad nije manjak volje ono što nas odvrati od vežbanja. Motivacija je na nivou, oprema je tu, pa zašto onda opet nisam počela sa vežbanjem?

Život se dešava svakog dana i retko kada ide sve po planu. Gotovo svako veče u rokovniku precrtam mnogo urađenih stavki, ali i izvestan broj prebacim za sutra. A možda i za neko drugo sutra.

Vreme nam izmiče i, ma koliko se trudili da sve stignemo, nekada je zaista teško reći NE mnogim stvarima i odvojiti 2-3 sata da odemo, na primer, u fitnes centar, treniramo i vratimo se.

Pre 3 godine smo iskusili kako je to kada ne rade teretane, studiji i fitnes centri i mnogo nas je probalo da vežba kod kuće. To je nosilo sa sobom određene prednosti, ali i mane poput potrebne veće motivacije za redovim vežbanjem, ali činjenica da je mnogo ljudi nastavilo da trenira kod kuće govori kako je ovaj način treniranja mnogo jednostavniji, a i praktičniji.

Pitala sam devojke koje pohađaju moje online programe treninga zbog čega biraju ovaj način vežbanja i slede najviše puta ponovljeni odgovori:

Ušteda vremena

Bilo da živite van grada i nemate teretanu u blizini, živite u gradu i ne želite da gubite silno vreme na put do teretane, traženje parkinga i slično ili vas jednostavno mrzi da se cimate, vežbanje kod kuće je ušteda vremena. Nekoliko sati dnevno koje imate više za sebe mnogo znači, a kada vreme koje odvajate na odlaske i dolaske sa treninga nekoliko puta nedeljno utrošite na nešto drugo korisnije, onda je to dodatni stimulans da se i vi oprobate u vežbanju kod kuće.

“Spremna sam čim obujem patike”, odgovor je koji najbolje pokazuje koliko je vremena potrebno da izdvojite na svoju pripremu i odlazak na trening.

Mogu da multitaskingujem

Kako žena danas ima mnogo različitih uloga, tako se i njene aktivnosti tokom dana prepliću. U nedostatku vremena umesto da birate da naručite ručak i odete na trening ili da imate kuvano za jelo a preskočite trening, sa vežbanjem kod kuće možete istovremeno pripaziti ručak na šporetu, odgovoriti na pitanja deci ili sačekati da stigne važan paket. “Radim od kuće, pa kada nije gužva mogu i u toku radnog vremena” je još jedan od dobrih načina kako da iskoristite pauzu na poslu.

Vežbam u vreme koje meni odgovara

Treninzi i trener su uvek tu za tebe. Često je teško unapred isplanirati u koje vreme ćemo biti slobodne, a još teže da se vežemo za treniranje u tačno određenim terminima.

Sa pristupom treninzima u bilo koje vreme povećavamo šansu da ćemo redovno vežbati i neće se dešavati da ćemo treninge preskakati. Za sva pitanja i nedoumice tu su besplatne konsultacije koje se takođe zakazuju u vreme koje vama najviše odgovara.

Sloboda da vežbamo koliko god hoćemo nam daje prostora za napredak. Nisu svi dani naši dani kad je treningu u pitanju, ali zato vi birate i pratite sebe i možete da vežbate onda kada vam to više prija, a takav način rada dovodi do boljih rezultata.

Ne moram da tražim ko da mi pričuva decu

Za mame bi ova stavka mogla biti i prvi razlog zbog čega vežbaju kod kuće. Bilo da je to pametno iskorišćeno vreme dok beba spava ili vežbanje dok se klinci zabavljaju zajedno sa nama, činjenica da nije potrebno neko da nam uskače, da planiramo unapred vreme i organizujemo sve da ih odvedemo negde na čuvanje dok smo mi na treningu, čini vežbanje kod kuće daleko jednostavnijom opcijom.

“Bebac dođe, pa mi bude dodatni teg”, momenat je kad vežbe radimo sa opterećenjem koje inače najčešće nosimo. Kontakt sa decom na ovaj način dovodi do jače povezanosti sa njima dok u isto vreme radimo nešto dobro za sebe.

Niko me ne gleda

“Ne blamiram se pred ostalim devojkama”, značajan je razlog za mnoge ljude, a posebno za one koji prvi put vežbaju, nesigurni su povodom svog fizičkog izgleda i porede se sa drugima. Svi smo nekada bili početnici i nema u tome ništa loše. Naprotiv, pohvalno je krenuti sa treninzima bilo kada. Lakše je naravno da budemo početnici u nečemu dok smo mlađi, pa je razumljivo da je neprijatno kada su oko nas mnogo iskusniji vežbači.

“Volim online vežbanje jer me tuđa vitka tela uživo ne deprimiraju”, nam pruža veći fokus na nas same, lični progres i upoređivanje samo sa onim kakve smo bile na početku. Na taj način više primećujemo svoj napredak, što nam tokom vremena daje veću motivaciju i vetar u leđa da nastavimo umesto da se poredimo sa drugima.

Treniram gde želim i u čemu želim

Jedna od prednosti jeste što treninge možete raditi bilo gde, “na podu u kuhinji ako treba” kao što reče jedna od devojaka. Online treninge možete poneti sa sobom i vežbati u dvorištu, parku, hotelskoj sobi, gde god se nalazite.

“Baš me briga šta imam na sebi” smanjuje psihološki pritisak da je neophodno da imamo najbolju opremu kako bismo vežbali. Zaista nije važno u čemu trenirate, osim ako to lično vama ne znači i dodatno vas motiviše. Neki od odgovora bili su i “mogu da nosim različite čarape” i “kad je leto mogu u gaćicama i brusu da se topim”.

Nema gužve

“Nema gužve i frke da li će neko nešto ukrasti” se nažalost ponovilo nekoliko puta. Ako ste imali iskustvo da ostanete bez nečega u fitnes centru onda znate koliko je jednostavnije da zaobiđete gužve i ne mislite da li ćete ostati bez svojih stvari.

Takođe, vežbanje u koletivu tokom trudnoće može da nas više izloži virusima što ume da bude nezgodno, posebno u zimskom periodu.

Mogu da vičem na trenera

Možete da se ljutite, bunite što vam toliko vežbi zadaje, možete čak i da vičete na svog trenera bez bojazni da će vas čuti i naljutiti se na vas. Zar to nije sjajno?

Jedino što nije dozvoljeno je da ne slušate svog trenera, jer u suprotnom neće doći rezultati koje priželjkujete.

Primer deci

Deci je obično vrlo zanimljivo da rade vežbe ili gledaju kako mama radi. Kad god pokažu interesovanje, ohrabrite ih da se priključe i oni. Koliko je važno da budemo fizički aktivni je stvar koju učimo svoju decu, a najbolji način za to je kroz sopstveni primer. Na taj način deca rastu u okruženju u kome je normalno vežbati i grade odmalena dobre navike.

Bonus, neki od duhovitih odgovora:

“Ne moram da brijem noge.”

“Kad ne mogu više, samo zatvorim laptop. Šaaaalim se, samo jednom se to desilo!”

“Zato što mogu da pojedem kockicu čokolade umesto da popijem vodu kad kažeš.”

Pročitajte i ovo: Kako da povećate motivaciju za vežbanje

Naslovna fotografija: unsplash.com

Marina je specijalista za korektivne vežbe za trudnice i porodilje, fitnes trener i savetnik za ishranu i suplementaciju. Oblikuje, jača i motiviše ženska tela, duše i srca. Veruje da svako od nas ima moć da bude baš ono što poželi, kroz učenje, lični razvoj i akciju. Njeni klijenti kažu da ima ledja za podršku, rame za plakanje, i mišiće za podizanje. Pokazaće ti da možeš i kada misliš da je to nemoguće. Marina ne voli da kuva, ali odlično to radi. Nasuprot tome, obožava da peva, ali je koči boja očiju.