Vraćanje u rutinu nakon praznika

Mnogi od nas tokom praznika ispadnu iz svoje rutine. Deca su kod kuće, više se viđamo sa rodbinom i prijateljima, svuda nas čekaju bogate trpeze i, ma koliko imali zdrave navike, svi mi, u manjoj ili većoj meri, odstupimo od njih u toku praznika.

Često se desi, zbog toga što je odstupanje od režima koji želimo za sebe sasvim razumljivo u ovom periodu, da damo sebi malo više oduška i preteramo. Umorni od duge godine, sedenje i izležavanje zvuče nam mnogo privlačnije nego odlazak u teretanu, u šetnju ili na trčanje. Svakako krećemo sa novogodišnjim odlukama nakon praznika, pa hajde da pojedemo parče torte više.

Problem nastaje kada praznici prođu, a mi još uvek nikako da započnemo sa rutinom koji smo nekada imali. Ovih sedam saveta će vam pomoći da prestanete da odlažete početak, lakše se vratite svojim zdravim navikama, a možda usvojite i neku novu. Recite zbogom praznicima!

Počnite da pijete više vode

Nakon perioda u kome smo se mnogo obilnije hranili, verovatno se osećamo malo naduto i dehidrirano. Najbolja i ujedno najjednostvnija stvar koju trenutno možemo da uradimo je da pijemo vodu. To će nam pomoći da se rešimo nadimanja i da omogućimo telu bolje varenje. Takođe ćemo pomoći svojoj jetri i bubrezima da rade efikasnije kako bi se otarsili toksina nagomilanih u našem telu. Osim toga, zadržavanje vode je važna stavka kada pričamo o dobrom zdravlju, tako da voda za piće nikada nije loša stvar.

Obavezno se odmorite

Važan je i odmor od praznika. Dan ili dva između praznične buke i povratka na posao, ili povratka na uobičajenu rutinu u kojoj ćemo se odmoriti, može da doprinese da se bolje fokusiramo na ono što je pred nama i budemo efikasniji. Ponekad nam je potreban i odmor od odmora. Ukoliko smo uveče ostajali duže budni, imali isprekidan san, važno da je u ovom periodu nadoknadimo i vratimo se u svoj redovan raspored odlaska u krevet i buđenja. Iskoristimo ovaj predah da napravimo plan obroka, sredimo naš životni prostor i postavimo nove ciljeve. Tako napunjeni energijom za dane koji su pred nama mnogo lakše ćemo uskočiti u njih.

Idite u prodavnicu

Ostavite se čišćenja frižidera. Sve dok jedemo ostatke nezdrave hrane koja nam je ostala nakon praznika teško da ćemo se vratiti zdravim navikama kad je hrana u pitanju. Kad kod kuće imamo zdrave namirnice, veća je šansa da ćemo spremati i zdravija jela. Neka nam odlazak u prodavnicu bude prioritet, tako da nemamo više izgovora. Idite sa prethodno napravljenim spiskom kako ne biste kupili nešto što se ne poklapa sa vašim planom ishrane. Obezbedimo sebi, pre svega, zalihe proteina, voća, povrća i zdravih žitarica i masti. Imati ih pri ruci za kuvanje ili za uzeti kao užinu je pola posla.

Pročitajte i ovo: Zbog čega imamo salo na stomaku?

Smanjite unos šećera

Proveli smo nedelje uživajući u kolačićima, bombonama, pecivima, kolačima i drugim poslasticama, a sada je vreme da prikočimo malo i na određeno vreme ih isključimo iz svoje ishrane. Nije neophodno da to radimo zauvek, ali kada žudnja za šećerom opadne nakon prvih dana, naše telo će se navići da ga nema i nećemo osećati takvu želju za njim. Kada ga konačno ponovo pojedemo, neće više biti toliko ukusno. Najčešće se desi da osetimo da je preslatko i da nam ne prija ono u čemu smo ranije uživali. Dakle, kad prestanemo da jedemo slatko nekoliko nedelja – to olakšava našu odluku da istrajemo sa zdravom ishranom.

Držite sveže povrće i salatu u frižideru

Kad kupujete namirnice, nek se među njima obavezno nađe sveže povrće. Pripremite ga unapred sebi kako biste lako mogli da posegnete za njim ukoliko vam se nešto gricka. Isecite štapiće šargarepe i celera. Napravite veliku salatu. Povrće je veoma važno za probavni sistem i podstiče našu prirodnu detoksikaciju organizma.

Idite u šetnju

Ako vam povratak u rutinu vežbanja predstavlja problem, krenite manjim koracima. Za početak krenite sa svakodnevnim šetnjama. Zatim možete dodavati različite vežbe u svoj dan. Za početak će i 20 minuta vežbanja mnogo značiti u odnosu na to da ne vežbate. Kada iskusite kako se dobro osećate nakon fizičke aktivnosti i kada vam pređe u naviku, sami ćete povećati vreme vežbanja koliko vama odgovara.

Stvorite novi cilj

Ako imate izazove da uđete u svoju rutinu, dajte sebi nešto čemu ćete se radovati. Novi cilj je uvek od pomoći. Možda je to rezervisan godišnji odmor za koji želite dobro da izgledate. Ili nova prolećna haljina kojom ćete častiti sebe i proslaviti tih -3kg. Možda biste želeli da trčite polumaraton ili trku na 10km ove godine. Ili želite da popravite svoju krvnu sliku i imate više energije.

Šta god da je u pitanju, iskoristite to da uđete u zdravu rutinu. Napišite svoj cilj, merite odakle ste počeli i pratite napredak.

Bonus savet: Ako na vašem putu vraćanja rutini i zdravim navikama posustanete, iskoristite metrike koje ste prikupili da se motivišete, zagrlite sebe i sutra nastavite ka svom cilju bez obzira šta je bilo danas.

Pročitajte i ovo: Kako posleporođajni oporavak utiče na seksualni život?

Naslovna fotografija: unsplash.com

Marina je specijalista za korektivne vežbe za trudnice i porodilje, fitnes trener i savetnik za ishranu i suplementaciju. Oblikuje, jača i motiviše ženska tela, duše i srca. Veruje da svako od nas ima moć da bude baš ono što poželi, kroz učenje, lični razvoj i akciju. Njeni klijenti kažu da ima ledja za podršku, rame za plakanje, i mišiće za podizanje. Pokazaće ti da možeš i kada misliš da je to nemoguće. Marina ne voli da kuva, ali odlično to radi. Nasuprot tome, obožava da peva, ali je koči boja očiju.