Kako da napravite zamak od ćebadi za svoju decu

Znate koji je najbolji građevinski materijal za zamkove, hobitske rupe, tvrđave i pećine? Ćebad, tako je! Tu su i čaršavi, krevetski pokrivači i stolnjaci, ali ćebad daju najbolju atmosferu, ušuškanu i zatamnjenu, čega se sigurno i sami sećate – nema deteta koje ne obožava da se zavuče ispod stola pokrivenog dugim stolnjakom, ili da napravi skrovito mesto prebacujući ćebe između dve fotelje. I vi ste to voleli kad ste bili mali. Sećate se kako je teško učvrstiti tu ćebad, nekako uvek jedan kraj spadne usred igre. Ili ga strgne neki napadan odrasli, koji ne voli da ne vidi šta radite. Vi nipošto ne želite da budete kvaritelj dečje igre, naprotiv, želite da budete najbolji graditelj zamkova, brodskih kabina i tajnih skrovišta (u zavisnosti od toga kojim se junacima ovog meseca vaše dete oduševljava) i spremni ste da upotrebite svoju najbolju ćebad.

Zamak od ćebadi – kako da ga napravite

Ako do sada niste otkrili kako da budete omiljena odrasla osoba svoje dece i njihovih drugova, evo načina da to postanete – obožavaće vas zbog skloništa koje ostaje ušuškano, ćebad ne pada i niko im ne prekida igru. Možda vas čak puste da se malo igrate sa njima, ili da budete „spoljni momak“ i donosite im sokove i grickalice, odnosno, da ih snabdevate zalihama za njihovu veliku avanturu. Obavezno se informišite – ne namećite svoje junake, sećanja i vizije – možda je gusar vašeg srca bio Sandokan, ili Petar Pan, iako sada svakako najviše volite kapetana Džeka Speroua, ali verovatno postoji (anti)heroj koji je ovog trenutka popularan kod klinaca i čije avanture žele da ponove. Treba da znate najbitnije elemente igre, da biste pripremili odgovarajuću ćebad.

Takođe, izgradnja tvrđava i tajnih skloništa je najbolja igra u zatvorenom prostoru – najljuće bitke, plovidbe po najopasnijim morima, najveća rizikovanja i herojska dela odvijaju se bez tutnjave kroz kuću, a takođe i bez kompjutera i telefona. Vaša ćebad može biti vaš kec u rukavu, koji će svi jedva čekati da upotrebite. Ako želite da postanete glavni graditelj tvrđava od ćebadi, a ne znate kako, ovo je vodič, koji će vam pomoći da osvojite to zvanje.

Ćebad i drugi materijal za fensi tvrđavu

Potrebna vam je ćebad za zidove i krov, jastuci za pod i konopac da pričvrstite građevinu. Ako gradite objekat za devojčicu, to će možda biti zamak u kome je ona zarobljena, a zamak mora da bude fensi. Dakle, potrebna vam je lagana ćebad, čaršavi, peškiri za plažu, stolnjaci i jastuci (za unutrašnje uređenje), štipaljke za veš i druge štipaljke i kopče koje imate u kući. Poslužiće vam i deblji konac, vunica ili žica, kao i teške knjige (kao što je telefonski imenik i Vujaklija), za obezbeđivanje objekta.

Pogledajte prostor i zapazite šta ćete i gde najlakše prikačiti i povezati. Okačite lagane čaršave (velike marame ili stolnjake) da budu ulaz i krov, povežite ih štipaljkama, pričvrstite za kvake ili pritisnite teškim knjigama da se ne izvuku. Možda se odgovarajući prostor nalazi između komode i kauča, ali je potrebno da malo pomerite nameštaj i pričvrstite dodatni konopac, koji će držati „šator“. Neka ulaz bude zaklonjen, tako da dete (deca) mora da se uvuče unutra, a kad uđe, neka bude potpuno zaklonjeno. Stavite ćebe na pod, a preko njega jastuke i ako je potrebno, dodatno zatamnite atmosferu. Pričvrstite novogodišnje lampice u unutrašnjosti tvrđave, da doprinesu atmosferi zamka i estetskim potrebama princeze.

Tvrđava može biti visoka ili niska – u ovom slučaju je bolja visoka, jer to je zamak, a zamak je zapravo kula, pa su lepršavi materijali mnogo bolji nego ćebad – možete ih razapeti između garnišne i vrha ormara (jedan deo zakačite štipaljkama za zavese, a drugi pritisnite teškom knjigom, ili vežite za ručice gornjeg dela ormara. Verovatno je lakše napraviti hobitsku rupu, nego kulu, ali uz malo domišljatosti, je je izvodljivo.

Pročitajte i ovo: Predlozi za zabavne aktivnosti u kojima će uživati cela porodica

Sklonište ispod trpezarijskog stola

Ovo je najlakša i najpraktičnija varijanta. Uklonite sve sa stola i razvucite ga, da povećate komfor skloništa, zatim prebacite preko njega ćebad – možda će vam biti potrebna četiri ćebeta, da bi svaka stranica stola bila propisno pokrivena do poda. Pritisnite ćebad sa nekoliko teških, ali nelomljivih predmeta po sredini stola (jer neko može da povuče ćebe iznutra i da obori pritiskivač, pa ne želite da to bude nešto što može da se razbije i povredi). Unesite ispod stola malu stonu lampu ili baterijsku lampu i ničim ne ohrabrujte ideju o paljenju sveće, mada je to prirodno osvetljenje u pećinama, tvrđavama i skloništima. Ako imate neku od onih prigušenih ili obojenih noćnih lampica, koje ste koristili kad je dete bilo malo, vratite je u funkciju.

Građevina u ćošku

Cilj je da iskoristite ugao sobe, kao dva zida za tvrđavu. Takvi ćoškovi su obično između ormara i prozora, pa ovde imate garnišnu i gornju površinu ormara za pričvršćivanje ćebadi i pokrivača. Ako imate onu ogromnu dvopersonsku ćebad, možete iskoristiti bilo koji ugao i napraviti sklonište poput iskošenog vigvama – pritisnite ivice ćebeta o gornju površinu ormara (kredenca, police) i povucite ćebe ukoso, tako da ima dovoljno prostora da se dete zavuče i ostane zaklonjeno, a da ne morate da izmišljate dodatne konstrukcije – krajeva ćebeta koji leže na podu zaglavite ispod točkića fotelje ili taburea, ili ih pritisnite stočićem, da bi se kosina održala. Ubacite unutra jastuk i plišane igračke i imate fantastičnu tvrđavu za jednu osobu.

Ćebad za pretvaranje cele sobe u tvrđavu

To je kao da pravite spušteni plafon, samo jednostavnije. Sav nameštaj odgurate u stranu i iskorstite za učvršćivanje ćebadi i za zidove tvrđave, a približite ih dovoljno, da dva spojena čaršava mogu da se postave kao krov i pritisnu na gornje površine nameštaja, ili privežu za ručice, brave, stubiće. Ako imate šator, razapnite ga u centru sobe – i dodajte ćebad, preko i unutra, da zamračite i ušuškate atmosferu.

Brod sa konopcima

Brod na olujnom moru možete dočarati uz pomoć konopaca i čaršava – brod ne mora da ima krov, ako su jedra glavna fora, ali ako se igra odvija u kabini, onda je potreban i krov. Pričvrstite dva paralelna konopca preko sobe i prekrijte ih čašravima i pokrivačima. Dodajte još jedan šaršav koji ćete raširiti odmah pored, tako da bude pričvršćen samo u gornjem delu, a u donjem da leprša, odnosno, da može da se pomera – na taj deo možete vezati parče vunice, čiji će drugi kraj biti u rukama kapetana koji je u kabini. Da, tako on može da upravlja jedrom i suprotstavi se oluji, ili iskoristi vetar za bekstvo od Krakena…

Pa, stekli ste ideju o tome kako možete da upotrebite ćebad i sigurno već imate neke sopstvene zamisli u skladu sa prostorom u vašem domu. Uživajte u igri!

Pročitajte i ovo: Igre za decu – zabava bez telefona

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.